Πανσέτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Πανσέτα από τον Άκη Πετρετζίκη

Δείτε πως θα φτιάξετε την πιο νόστιμη πανσέτα που έχετε φάει ποτέ, μέσα από μια συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Επιπλέον, μερικά πολύ χρήσιμα tips για το πως να μαγειρεύετε κρέατα τέτοιου είδους.

  • Υλικά

1 πανσέτα (περίπου 1½ κιλό)
Ελαιόλαδο
Για τη μαρινάδα:
150 γρ. αλάτι
150 γρ. ζάχαρη
10 κλωνάρια θυμαριού
5 κλωνάρια δενδρολίβανου
1 κουταλιά κόλιανδρος
1½ κουταλιά κόκκοι πιπεριού
3 αστεροειδείς γλυκάνισοι
2 σκελίδες σκόρδο

  • Εκτέλεση
  1. Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά της μαρινάδας μέχρι να διαλυθούν
  2. Χαράσσουμε την πανσέτα σταυρωτά με ένα μαχαίρι και περιχύνουμε με τη μαρινάδα από όλες τις πλευρές, σιγουρεύοντας πως η μαρινάδα έχει πάει παντού και έχει κολλήσει καλά στο κρέας. Στη συνέχεια, βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε να μαριναριστεί από 6-12 ώρες
  3. Ξεπλένουμε καλά την πανσέτα κάτω από τη βρύση, ώστε να φύγει όλη η μαρινάδα. Σκουπίζουμε με λίγο χαρτί, ώστε να φύγει το νερό από το κρέας και, στην συνέχεια, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  4. Ψήνουμε πάνω στη σχάρα στους 170 βαθμούς για περίπου 2½ ώρες βάζοντας ένα ταψί από κάτω με λίγο νερό για να πέφτουν τα λίπη.

Σερβίρουμε

TIPS

  • Πάντα τα ψητά στο φούρνο πρέπει να ακουμπάνε πάνω σε σχάρα για να έχουν ομοιόμορφο ψήσιμο παντού.
  • Πάντα στα ψητά βάζουμε τον φούρνο στην ένδειξη «Αέρας».
  • Όλα τα άσπρα κρέατα πρέπει να φτάσουν τους 69 βαθμούς στο κέντρο τους για να μην υπάρχει κίνδυνος για σαλμονέλα
  • Αν θέλετε πιο τραγανή κρούστα, 10 λεπτά πριν βγάλετε την πανσέτα από τον φούρνο πασπαλίστε την με λίγη ζάχαρη άχνη.

Check Also

Σπιτικές ελιές τσακιστές: Πως τις φτιάχνουμε

Σπιτικές ελιές τσακιστές: Πως τις φτιάχνουμε

Ελέω κρίσης, οι αστοί ανακαλύψαμε τις ελιές που έχουμε στο εξοχικό, στο χωρίο, στον κήπο …