Γαλοπούλα γεμιστή

Γαλοπούλα γεμιστή

Το φαγητό που επιβάλλεται να βρίσκεται στο γιορτινό σας τραπέζι! Η Μαρία Λόη έχει την ιδανική συνταγή, για να εντυπωσιάσετε όχι μόνο τους καλεσμένους σας αλλά τον ίδιο σας τον εαυτό.

  • Υλικά

1 μέτρια γαλοπούλα, περίπου 3-4 κιλά
Το συκώτι της γαλοπούλας, ψιλοκομμένο
750 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
150 γραμμ. κάστανα, βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1 φλιτζ. κουκουνάρι
1 φλιτζ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, κομμένα
1 ποτηράκι μπράντι
6 κουταλιές μαργαρίνη
4 κουταλιές ρύζι
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 κουταλιές παρμεζάνα τριμμένη
1 κουταλιά άνηθο ψιλοκομμένη
½ κουταλάκι μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
Λαστιχάκι μαγειρικής ή ειδικό σπάγκο για φούρνο
Λαδόκολλα
Λάδι ελιάς για το άλειμμα του ταψιού

  • Εκτέλεση
  • Αφαιρούμε από τη γαλοπούλα τα εντόσθια, την πλένουμε καλά, εσωτερικά και εξωτερικά, και τη στραγγίζουμε.
  • Σε μία καυτή κατσαρόλα σοτάρουμε ανακατεύοντας τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε 3 κουταλιές από τη μαργαρίνη και μόλις λιώσει ρίχνουμε τον κιμά, το συκώτι και το ρύζι. Σοτάρουμε και πάλι ανακατεύοντας για περίπου 10 λεπτά.
  • Σβήνουμε με το μπράντι, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα κουκουνάρια, το μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον άνηθο, τα κάστανα, την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Γεμίζουμε με το μίγμα αυτό τη γαλοπούλα στην κοιλιά και το λαιμό. Γυρίζουμε το λαιμό της προς τα πίσω και δένουμε με λαστιχάκι τα πόδια της, ώστε να κλειστεί στο εσωτερικό η γέμιση. Γυρίζουμε τις φτερούγες προς τα πίσω και τη βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
  • Αλείφουμε τη γαλοπούλα με την υπόλοιπη μαργαρίνη και την αλατοπιπερώνουμε.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα, κατόπιν με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 3 ώρες, γυρίζοντας κατά διαστήματα το ταψί για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  • Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, τη λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα.
  • Αφαιρούμε το λαστιχάκι, το σπάγκο και βάζουμε τη γαλοπούλα σε πιατέλα.

Έτοιμη για σερβίρισμα!

Check Also

Σπιτικές ελιές τσακιστές: Πως τις φτιάχνουμε

Σπιτικές ελιές τσακιστές: Πως τις φτιάχνουμε

Ελέω κρίσης, οι αστοί ανακαλύψαμε τις ελιές που έχουμε στο εξοχικό, στο χωρίο, στον κήπο …