Το extra ασβέστιο δεν βοηθάει τους εφήβους να χάσουν βάρος

Το extra ασβέστιο δεν βοηθάει τους εφήβους να χάσουν βάρος

Παρά τις προηγούμενες μελέτες, που αναφέρουν ότι το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τους εφήβους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Τα τελευταία 10 χρόνια έρευνας έχουν δείξει ότι το ασβέστιο συνδέεται με το λίπος και βοηθά τον οργανισμό ώστε να μην το απορροφήσει», είπε η Connie Weaver, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο Purdue. «Εμείς δείξαμε ότι αυτό δεν συμβαίνει»

Στη μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», πάνω από 40 υπέρβαροι έφηβοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και στη συνέχεια κατηγοριοποιήθηκαν ώστε να καταναλώνουν 1.300 ή 650 mg ασβεστίου την ημέρα.

Για τρεις εβδομάδες, και οι δύο ομάδες είχαν τεθεί στην ίδια δίαιτα η οποία περιελάμβανε τρία γεύματα και δύο σνακ την ημέρα. Και οι δύο ομάδες πήραν κανονικά τρόφιμα με αρκετούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπος και θερμίδες για να διατηρήσουν το βάρος τους. Μετά από ένα διάλειμμα, οι ομάδες επανέλαβαν το πείραμα για τρεις ακόμη εβδομάδες, με τους εφήβους να έχουν διαφορετικό επίπεδο πρόσληψης ασβεστίου στο δεύτερο στάδιο.

Στο τέλος, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν διαφορές στο σωματικό λίπος και το βάρος μεταξύ των δύο ομάδων, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ασβέστιο δεν είχε καμία επίδραση στην απώλεια βάρους μεταξύ των εφήβων.

Σύμφωνα, όμως, με τον Michael Zemel, ο οποίος μελετά τη διατροφή και την παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο Tennessee, ο μικρός αριθμός της μελέτης και η μικρή της διάρκεια δείχνουν τις αδυναμίες αυτής της μελέτης.

«Υπήρξαν πρόσφατες ολοκληρωμένες αξιολογήσεις που δείχνουν ότι το ασβέστιο έχει σημαντική επίδραση στο σωματικό βάρος και στο σωματικό λίπος», δήλωσε ο Zemel, ο οποίος δεν συμμετείχε στην παρούσα μελέτη. «Αλλά αυτές οι αξιολογήσεις τείνουν να είναι σε ενήλικες».

Ο Zemel τόνισε ότι τα ευρήματα αυτής της περιόδου μπορεί να ήταν διαφορετικά επειδή οι έφηβοι έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τους ενήλικες. «Έχουν διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες από τους ενήλικες» υπογράμμισε.

Check Also

Κρασί και Σοκολάτα, οι καλύτεροι συνδυασμοί

Κρασί και σοκολάτα, οι καλύτεροι συνδυασμοί

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί πολλοί άνθρωποι συνδυάζουν ένα ποτήρι κρασί με σοκολάτα;