Πράσινο Τσάι: Πως μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του πνεύμονα

Πράσινο Τσάι: Πως μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο του πνεύμονα

Μια νέα μελέτη δείχνει, για πρώτη φορά, πώς μια ένωση που περιέχει το πράσινο τσάι θα μπορούσε να λειτουργήσει κατασταλτικά για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Μια ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι και ονομάζεται EGCG, ήταν ήδη γνωστό ότι έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ωστόσο προσπαθούν ακόμα να καταλάβουν όλους τους τρόπους με τους οποίους το EGCG λειτουργεί ώστε να καταστείλει την ανάπτυξη του όγκου.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το EGCG αυξάνει τα επίπεδα ενός μορίου που ονομάζεται mi-R210 στο εσωτερικό των κυττάρων του καρκίνου του πνεύμονα.

Τα καρκινικά κύτταρα με υψηλότερα επίπεδα του mi-R210 πολλαπλασιάζονται πιο αργά από ότι τα κύτταρα του καρκίνου του πνεύμονα με χαμηλότερα επίπεδα mi-R210, όπως έδειξε η μελέτη. Επιπλέον, τα πρώτα χάνουν την ικανότητα να αναπτύσσονται το ένα πάνω στο άλλο που είναι το σήμα κατατεθέν των καρκινικών κυττάρων.

Βέβαια, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν το ίδιο συμβαίνει και με τα κύτταρα μέσα στο σώμα.

Πολλές εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκίνου, αλλά οι μελέτες σε ανθρώπους είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Ποσοστά καρκίνου τείνουν να είναι χαμηλότερα σε χώρες, όπως η Ιαπωνία, όπου οι άνθρωποι πίνουν περισσότερο πράσινο τσάι, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο «Maryland Medical Center» (UMM).

Μια μελέτη στη Ταϊβάν το 2010 εξέτασε το κάπνισμα και την κατανάλωση τσαγιού σε περισσότερα από 500 άτομα, διαπιστωνοντας ότι ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα ήταν 5 φορές μεγαλύτερος σε αυτούς που δεν έπιναν πράσινο τσάι. Μεταξύ των καπνιστών, ο κίνδυνος ήταν 12 φορές υψηλότερος.

Ωστόσο, άλλες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση πράσινου ή μαύρου τσαγιού αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, αναφέρει το UMM.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό «Carcinogenesis».

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …