Μεσογειακή διατροφή: Βοηθά στη γυναικεία γονιμότητα

Μεσογειακή διατροφή: Βοηθά στη γυναικεία γονιμότητα

Τρώγοντας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια, οι γυναίκες είναι πιο εύκολο να γονιμοποιήσουν σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ισπανία.

Στην έρευνα πήραν μέρος 500 γυναίκες που είχαν προβλήματα γονιμότητας και περίπου 1.600 γυναίκες ίδιας ηλικίας, που είχαν αποκτήσει τουλάχιστον ένα παιδί. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο και είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και σε μια διατροφή δυτικού τύπου. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ναβάρα με επικεφαλής την Δρ Εστεφάνια Τολέδο.

«Η μεσογειακή διατροφή έχει προστατευτική επίδραση στην αντίσταση ινσουλίνης και ως προς τον διαβήτη τύπου ΙΙ», αναφέρει η Δρ Τολέδο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αντίσταση ινσουλίνης και την ωορρηξία. Η αντίσταση ινσουλίνης έρχεται στην επιφάνεια όταν τα κύτταρα δεν μπορούν εύκολα να απορροφήσουν το σάκχαρο από την αιματική κυκλοφορία.

«Η ινσουλίνη έχει και άλλες δράσεις. Ρυθμίζει έναν αριθμό ορμονών, ειδικότερα την ποσότητα των απαιτούμενων ορμονών για την ωορρηξία, η οποία είναι σημαντική για την αναπαραγωγική διαδικασία», λέει ο Δρ Χόρχε Σαβάρρο που δεν είχε συμμετοχή στην μελέτη, αλλά μελετά την υγεία και την διατροφή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Η επίδραση της μεσογειακής διατροφής στην ωορρηξία είναι έμμεση, καθώς περιέχει συστατικά που βοηθούν τον οργανισμό να «καθαρίσει» το σάκχαρο από την αιματική κυκλοφορία, με την βοήθεια της ινσουλίνης. Έτσι, το σώμα κρατάει σε ισορροπία τις αναπαραγωγικές ορμόνες.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες, ωστόσο, εκείνες που υποφέρουν από υπογονιμότητα θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Και οι άνδρες, όμως, δεν μένουν ανεπηρέαστοι. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη του Δρ Σαβάρρο, οι υπέρβαροι άνδρες έχουν χαμηλής ποιότητας σπέρμα, συγκριτικά με άνδρες που έχουν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …