Diet tips: Ποτά με χαμηλές θερμίδες

Diet tips: Ποτά με χαμηλές θερμίδες
Καλό και απολαυστικό ένα ποτάκι, κακή και δυσάρεστη όμως η “μπάκα” που μεγαλώνει επικίνδυνα με τον καιρό. Κι όμως, δεν είναι όλα τα ποτά ένοχα εξίσου για τα περιττά κιλά που σε φορτώνει το αλκοόλ. Μάθε ποιά είναι τα πιο αθώα και πώς θα υπολογίσεις καλύτερα τις θερμίδες σου.

Πόσες φορές πριν πιεις ένα ποτό αναρωτιέσαι πόσες θερμίδες έχει κι αν αυτό σε επιβαρύνει με έξτρα κιλά; Κι αυτό ισχύει για κάθε ποτό, όχι μόνο για τα αλκοολούχα. Η αλήθεια είναι, αγαπητή μου νεροφίδα, ότι τα ποτά μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 20% των θερμίδων που καταναλώνεις την ημέρα. Καθώς μάλιστα ο μεταβολισμός σου πέφτει με την ηλικία, μπορείς να φτάσεις στο σημείο το 50% των έξτρα ανεπιθύμητων θερμίδων κάθε μέρας να προέρχονται από το αλκοόλ και μόνο.

Για να καταλάβουμε πόσο εύκολα μπορεί να μας φουσκώσει η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, δεν έχουμε παρά να σας παραπέμψουμε στο American Journal of Clinical Nutrition, το οποίο κατατάσσει τα αλκοολούχα ποτά δεύτερα, μετά τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη. Αν και μικρές ποσότητες αλκοολούχων ποτών (κυρίως μιλάμε για κρασί) ενδεχομένως επιδρούν θετικά στον οργανισμό, εν τούτοις, όλοι φαίνεται να συμφωνούν ότι οι υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ και η μακρόχρονη χρήση του κάνει κακό. Έπεται όμως το ερώτημα: αν επιθυμείς να πιεις ένα αλκοολούχο ποτό και παράλληλα προσέχεις το βάρος σου, ποια είναι άραγε η καλύτερη οδός για να ακολουθήσεις; Τελικά, μάλλον θα πρέπει να μάθεις κάποια πράγματα για τα ποτά και τις θερμίδες που περιέχει το καθένα τους. Με άλλα λόγια, καλό είναι να τσεκάρεις ποια ποτά έχουν τις λιγότερες. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες βασικές κατηγορίες, ώστε να μπορέσεις να αποφασίσεις πιο εύκολα.

  • Μπύρα

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η μπύρα είναι η κύρια ύποπτη για την αύξηση του βάρους και τη συσσώρευση λίπους. Άλλωστε ο ορισμός «μπυροκοιλιά» είναι ευρέως γνωστός. Πώς γίνεται λοιπόν να συνεχίσεις να την απολαμβάνεις με τις λιγότερες συνέπειες;

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για αρχή είναι ότι η λιγότερο παχυντική μπύρα είναι εκείνη με το λιγότερο αλκοόλ. Αυτό βέβαια ισχύει όταν συνεχίσεις να πίνεις ίδια ποσότητα με πριν – γιατί αν πίνεις διπλάσια μπύρα με χαμηλές θερμίδες απ’ ό,τι έπινες μέχρι τώρα, τότε έχεις κάνεις μάλλον μια τρύπα στο νερό.

Στο σημείο αυτό υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις. Άλλα πιστεύει ο κόσμος, άλλα ισχύουν. Πολλές μπύρες έχουν λιγότερες από 150 θερμίδες ανά μπουκάλι. Η Guinness, για παράδειγμα, συχνά θεωρείται παχυντική, αλλά διαθέτει μόνο 126 θερμίδες το ποτήρι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, οι μαύρες μπύρες είναι και οι πιο παχυντικές. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι μπορείς εύκολα να «χτυπήσεις» πάνω από 500 θερμίδες αν πιεις πάνω από δύο μπουκάλια μπύρας, σχεδόν οποιασδήποτε μάρκας. Παρακάτω θα δεις ένα κατάλογο με μπύρες (που μπορείς να βρεις στην ελληνική αγορά) και την περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ.

Chimay, Lucifer-9%
Duvel- 8,5%
McFarland- 5,6%
Erdinger- 5,3%
Stella Artois, Carib- 5,2%
Craft, Murphy’s, Lowenbrau, Kronenbourg, Kaiser, Henninger, Heineken, Genesis, Foster’s, Fix, Fischer, Carlsberg, Bud, Beck’s, Μύθος, Amstel, Alfa-5%
Paulaner, Krombacher-4,9%
Edelsteiner, Ventins- 4,8%
Corona -4,6%
KEO- 4,5%
Guiness- 4%
Budweiser- 3,8%
Veltins, Buckler- 0,5%

  • Κρασί

Το κρασί είναι ένα ενδιαφέρον ποτό προς εξέταση. Όσον αφορά την υγεία, η κοινή γνώμη σχετικά με αυτό φαίνεται να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή για τη μπύρα. Μάλιστα, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ένα ή δύο ποτήρια κρασιού κάθε μέρα είναι ευεργετικά για την ευεξία μας και την καλή μας υγεία. Ειδικά το κόκκινο θεωρείται πως κάνει καλό στο αίμα, προστατεύει την καρδιά και περιέχει αντιοξειδωτικά-ασπίδα για τον καρκίνο. Βέβαια, το τι είναι καλό για σένα και τι παχυντικό είναι δύο έννοιες όχι απαραίτητα ταυτόσημες.
Πολλές περιοχές δεν επιτρέπουν στους οινοπαραγωγούς να αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με τα κρασιά, έτσι η μέτρηση των θερμίδων μπορεί να είναι προβληματική. Παρόλα αυτά, τα μπουκάλια, αναφέρουν την ποσότητα αλκοόλ, κάτι που είναι σχετικά ασφαλές αν υποθέσει κανείς πως όσο πιο πολύ αλκοόλ έχει ένα κρασί τόσο περισσότερες θα είναι και οι θερμίδες του.

  • Liquor

Όπως συμβαίνει και με το κρασί, έτσι και τα λικέρ, δεν περιλαμβάνουν πληροφορίες στα μπουκάλια τους, οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τις θερμίδες που περιέχουν. Για τα περισσότερα, η ποσότητα των θερμίδων σε ένα λικέρ είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ποσότητα αλκοόλ που αυτό περιέχει. Κατά μέσο όρο, ένα ποτήρι vodka, ουίσκι ή brandy που περιέχουν 50% αλκοόλ, θα σε φορτώσουν με 82 θερμίδες το καθένα. Τα χειρότερα όλων είναι τα schnapps, τα οποία θα σου δώσουν 95 θερμίδες ανά ποτήρι.

Όταν κάνεις cocktail αναμειγνύοντας λικέρ με άλλα συστατικά, τότε οι αριθμοί εύκολα ανεβαίνουν. Για παράδειγμα το cocktail Brandy Alexander μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 300 θερμίδες.

Παχυντικά κοκτέηλ: Οι περισσότερες θερμίδες προέρχονται από τα γλυκά ποτά ή λικέρ, καθώς η ζάχαρη ανεβάζει κατά πολύ τον αριθμό των ανεπιθύμητων θερμίδων. Ένα ποτήρι crème de menthe, για παράδειγμα, σου δίνει απλόχερα 125 θερμίδες.

Κοκτέηλ Χαμηλών θερμίδων: Όσο πιο χαμηλή είναι η περιεκτικότητα του αλκοόλ, τόσο λιγότερο παχυντικά είναι. Αν σου αρέσουν cocktails όπως είναι το Bloody Mary ή το Manhattan, καθένα από αυτά θα σου δώσει περίπου 100 θερμίδες.

Γενικά μιλώντας πάντως, σε σύγκριση πάντως με άλλα αναψυκτικά, οι θερμίδες που περιέχονται σε ένα αλκοολούχο ποτό, δεν είναι και τόσο υψηλές όσο περίμενες. Το πρόβλημα προκύπτει όταν ξεχνάμε να υπολογίσουμε αυτές τις θερμίδες. Θα πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη σου και τις επιδράσεις του αλκοόλ. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυξάνει την όρεξή μας για 24 ώρες – κι ο πειρασμός των σνακς του μπαρ δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό σου. Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προτιμάς ελαφριά και συνηθισμένα ποτά και να τα έχεις στο μυαλό σου σαν ένα μεγάλο κομμάτι κέικ, δελεαστικό αλλά και κακό παράλληλα. Ίσως έτσι να μπορέσεις να κρατηθείς όταν σε κερνάνε τα φιλαράκια στο μπαρ. Λέμε, ίσως…

Πηγή: menslounge.gr

Check Also

Δίαιτα: 6 επιστημονικά tips που δεν έχετε ακούσει ξανά

Δίαιτα: 6 επιστημονικά tips που δεν έχετε ακούσει ξανά

Η απώλεια βάρους είναι πάντα ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Σίγουρα έχετε ακούσει χιλιάδες φορές τις …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *