Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η Βασιλόπιτα είναι σήμα κατατεθέν του νέου έτους και την Πρωτοχρονιά δεν λείπει από κανένα σπίτι. Η Μαρία Λόη προτείνει μια συνταγή που υπόσχεται να καλωσορίσει με γλυκό τρόπο το 2012!
- Υλικά
380-400 γραμμ. αλεύρι
300 γραμμ. μαργαρίνη
300 γραμμ. ζάχαρη
6 αβγά
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
1 βανίλια
Για το γαρνίρισμα
Ζάχαρη άχνη
Για τη φόρμα
Μαργαρίνη για το άλειμμα
Αλεύρι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Αλείφουμε μία στρογγυλή φόρμα με μαργαρίνη, την αλευρώνουμε και τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180.
- Χωρίζουμε σε δύο μπολ τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών και χτυπάμε ελαφρά.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια.
- Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη σε χαμηλή φωτιά και κατεβάζουμε την κατσαρόλα.
- Βάζουμε τα ασπράδια των αβγών στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να δέσει καλά η μαρέγκα. Βγάζουμε το μπολ από το μίξερ, ρίχνουμε τους χτυπημένους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα από κάτω προς τα πάνω, ώστε να ενωθούν.
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το μίγμα αλευριού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε απαλά, ώστε να ενσωματωθούν.
- Τέλος προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Το αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.
- Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε.
- Με ένα μαχαίρι κάνουμε μία σχισμή και βάζουμε εκεί το νόμισμα, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.