Κρυολόγημα: Μύθοι vs Πραγματικότητα

Κρυολόγημα: Μύθοι Vs Πραγματικότητα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μας συμβουλεύουν, κυρίως οι μαμάδες μας σε παιδική ηλικία, όταν είμαστε κρυωμένοι. Πόσα όμως από αυτά είναι σωστά; Είναι λάθος να βγαίνουμε έξω με βρεγμένα μαλλιά; Πρέπει να μην τρώμε όταν έχουμε πυρετό; Δείτε ποια είναι η πραγματικότητα πίσω από συνηθισμένους μύθους που αφορούν το κρυολόγημα!

  • 1. «Μη βγαίνετε έξω με βρεγμένα μαλλιά»

Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει εξονυχιστικά το θέμα. Έβαλαν ιούς που προκαλούν κρυολόγημα στις μύτες δύο ομάδων ανθρώπων. Η μία ομάδα ήταν εκτεθειμένη στο κρύο / υγρές συνθήκες και η άλλη σε κανονική θερμοκρασία. Κι όμως, προς έκπληξη μας, δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν αυτοί της πρώτης ομάδας. Αν είστε έξω μπορεί να τρέξει ή να μπουκώσει η μύτη σας (ο κρύος καιρός προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων), αλλά αυτό δεν σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ιούς.

  • 2. «Φάτε αν είστε κρυωμένοι, πεινάστε αν έχετε πυρετό»

Όταν νιώθετε συμφόρηση, τα θρεπτικά τρόφιμα θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αλλά όταν έχετε πυρετό, ο μεταβολισμός σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια και όχι λιγότερες θερμίδες για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Εν κατακλείδι: Μείνετε ενυδατωμένοι και φάτε καλά, δεν έχουν σημασία τα συμπτώματά σας.

  • 3. «Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα»

Πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων παιδιάτρων, πιστεύουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν την παραγωγή βλέννας. Σε μια μελέτη, οι άνθρωποι που γνώριζαν ότι έπιναν αγελαδινό γάλα ανέφεραν περισσότερα ρινικά συμπτώματα από εκείνους που έπιναν γάλα σόγιας, αλλά οι άνθρωποι που δεν ήξεραν τι είδους γάλα πίνουν ανέφεραν τα ίδια αποτελέσματα. Επομένως τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν επιβαρύνουν την κατάσταση της μύτης σας.

  • 4. «Χάνετε την περισσότερη θερμότητα του σώματος από το κεφάλι σας»

Αν και τεχνικά δεν χάνετε περισσότερη θερμότητα από το κεφάλι σας, μπορεί να αισθάνεστε έτσι. Αυτό συμβαίνει γιατί το πρόσωπό σας είναι περίπου 5 φορές πιο ευαίσθητο στη θερμοκρασία από ό,τι άλλες περιοχές. Πρόκειται για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, που σας προειδοποιεί να βάλετε ένα πουλόβερ ή να βάλετε το καλοριφέρ, πολύ πριν η γενικότερη θερμοκρασία του σώματος σας πέσει σε επικίνδυνα επίπεδα.

  • 5. «Ξεκουραστείτε, μην κάνετε γυμναστική όταν είστε άρρωστοι»

Σε μια μελέτη στο Ball State University, οι εθελοντές με σοβαρά κρυολογήματα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων ασκούνταν για 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα. Η άλλη ομάδα απλώς αναπαυόταν. Και στις δύο ομάδες, τα συμπτώματα κρυολογήματος διήρκεσαν περίπου 8,5 μέρες (8,36 για τους πρώτους 8,45 για τους δεύτερους) και κορυφώθηκαν κατά τις πρωινές ώρες. Αλλά η πρώτη ομάδα αισθάνθηκε καλύτερα κατά τη διάρκεια του απογεύματος και το βράδυ σε σχέση με την δεύτερη.
Ενώ η άσκηση είναι γενικά καλή για σας, μην το παρακάνετε όταν είστε άρρωστοι.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …