Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Με την εποχή της σταφίδας να έχει φτάσει, όλοι ψάχνουν να βρουν την καλύτερη για να φτιάξουν γλυκό του κουταλιού. Δείτε παρακάτω μια μοναδική συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου.

Υλικά

1ος τρόπος (λευκό χρώμα)
1 κιλό σταφύλια λευκά, χωρίς κουκούτσι (ζυγίζουμε μόνο τις ρώγες)
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
200 γρ. χυμός μήλου (έτοιμος, από το σουπερμάρκετ)

2ος τρόπος (κόκκινο χρώμα)
700 γρ. σταφύλια λευκά, χωρίς κουκούτσι (ζυγίζουμε τις ρώγες)
500 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη

Εκτέλεση

1ος τρόπος

Με αυτή τη συνταγή θα δούμε ότι το γλυκό παραμένει λευκό, καθώς τα σταφύλια δεν βράζουν πολλή ώρα.

Βάρος: 1.500 γρ., Προετοιμασία – παρασκευή: 1 ώρα

Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στην φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά, έως ότου φτάσει στους 140°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν το σιρόπι είναι έτοιμο ρίχνοντας λίγο σε ένα ποτήρι με κρύο νερό: θα πρέπει να κρυσταλλώνει αμέσως και να σχηματίζεται μια σκληρή μπαλίτσα καραμέλας. Αν διαλύεται, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο.

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ελαφρώς το χυμό μήλου και, μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, τον προσθέτουμε σε αυτό. Ρίχνουμε και τις ρώγες σταφυλιού και μόλις πάρει ξανά βράση το σιρόπι, μετράμε άλλα 30-35 λεπτά βρασμού. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει το γλυκό στον πάτο της κατσαρόλας. Επίσης, ξαφρίζουμε την επιφάνεια από τον αφρό που θα σχηματιστεί, παίρνοντάς τον λίγο-λίγο με ένα κουτάλι. Μόλις δέσει καλά το σιρόπι και οι ρώγες γίνουν κάπως διάφανες, αποσύρουμε από την φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε καλή κονσερβοποίηση.

2ος τρόπος

Με αυτή τη μέθοδο, παρότι χρησιμοποιούμε λευκή ποικιλία σταφυλιού, όπως και στην προηγούμενη συνταγή, το γλυκό γίνεται κόκκινο, εξαιτίας του ότι βράζει για αρκετή ώρα.

Βάρος: 1.200 γρ., Προετοιμασία – παρασκευή: 70΄

Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη. Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, προσθέτουμε τα σταφύλια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το γλυκό. Υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει γύρω στα 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά, για να μην «πιάσει» το σταφύλι στον πάτο της κατσαρόλας. Προσέχουμε επίσης να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά. Αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …