Πρέπει να γίνω χορτοφάγος για να χάσω βάρος;

Πρέπει να γίνω αυστηρά χορτοφάγος για να χάσω βάρος;

Έχετε σκεφτεί αν θα αντέχατε ποτέ χωρίς να φάτε οτιδήποτε προέρχεται από ζώα; Αντέχετε, δηλαδή, χωρίς κρέας ή αυγά; Μένει κάτι άλλο για να τρώτε επί καθημερινής βάσης;

Οι αυστηροί χορτοφάγοι (vegan – βιγκανισμός) απαντούν πως ναι, υπάρχουν πολλά! Ρεβίθια, φασόλια, εμπλουτισμένα προϊόντα σόγιας, φρούτα και ξηροί καρποί. Οι δίαιτες vegan έχουν ήδη συνδεθεί με τον μειωμένο κίνδυνο τόσο για τον διαβήτη τύπου 2 και όσο και για τις καρδιακές νόσους. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι οι αυτές οι δίαιτες σε μεγάλο βαθμό δε συνδέονται με την απώλεια βάρους. Και αυτό, κυρίως, γιατί αυτές οι δίαιτες δεν έχουν μελετηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η λύση

Μια νέα μελέτη, που η ανάλυσή της δημοσιεύτηκε στο “Journal of General Internal Medicine”, παραθέτει τα αποτελέσματα από έρευνες που επικεντρώθηκαν στη σύγκριση ανάμεσα σε δίαιτες vegan και μη αλλά και σε άλλους που είναι χορτοφάγοι αλλά τρώνε αυγά και πίνουν γάλα. Σε αυτές τις έρευνες πήραν μέρος 1,151 άτομα που ακολούθησαν δίαιτα για 9 ως 74 εβδομάδες.

Όσοι ακολούθησαν μια δίαιτα vegan έχασαν 1,48 κιλά παραπάνω από αυτούς που ακολούθησαν συνολικά όλες τις άλλες. Ειδικότερα έχασαν 2,52 κιλά παραπάνω από αυτούς που ακολούθησαν δίαιτες που περιελάμβαναν και κρέας. Ο επικεφαλής, Ru-Yi Huang, αναφέρει ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες καθυστερούν την εκκένωση του στομαχιού ενώ ταυτόχρονα καθυστερούν και την αίσθηση της πείνας. Σε μερικές, μάλιστα, περιπτώσεις κάποια άτομα έχασαν πολλά περισσότερα κιλά από τον μέσο όρο. Έρευνα στο περιοδικό BMJ Open ανάμεσα σε 39 υπέρβαρα άτομα έδειξε ότι δίαιτα vegan με διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες (με προϊόντα σόγιας και ξηρών καρπών) οδήγησε στην απώλεια 6,9 κιλών μέσα σε έξι μήνες με ταυτόχρονη μείωση της χοληστερόλης.

Η Βρετανική Διατροφική Ένωση αναφέρει ότι τόσο οι δίαιτες για χορτοφάγους όσο και οι vegan είναι κατάλληλες σε κάθε στάδιο της ζωής αρκεί να τις τηρούμε ευλαβικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να χάσεις κιλά αρκεί να τρως λιγότερο ή τουλάχιστον να ξοδεύεις περισσότερη ενέργεια από αυτή που παίρνεις. Το να γίνει, όμως κάποιος vegan είναι πιο πολύ τρόπος ζωής από μια απλή δίαιτα.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …