Χυμός Γκρέιπφρουτ: Κατά των καρδιακών παθήσεων

Χυμός Γκρέιπφρουτ: Κατά των καρδιακών παθήσεων

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, ένα ποτήρι χυμού γκρέιπφρουτ επί καθημερινής βάσης, κρατά υγιή τα αιμοφόρα αγγεία προστατεύοντας από τις καρδιακές παθήσεις.

Μόλις 340ml ήταν αρκετά για να βελτιώσουν τη κυκλοφορία του αίματος. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αυτό οφείλεται στις φλαβανόνες που περιέχουν τα εσπεριδοειδή. Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στο “American Journal of Clinical Nutrition”, που αναφέρει ότι ένας χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον αγώνα απέναντι των καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές από το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας στο Clermont της Γαλλίας (με τη μερική χρηματοδότηση του τμήματος εσπεριδοειδών της Florida), χρησιμοποίησαν 48 υγιείς γυναίκες ηλικίας μεταξύ 50 και 65 ετών (μια από τις ομάδες υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από καρδιακές παθήσεις). Τις χώρισαν σε δύο γκρουπ των 24 ατόμων, όπου οι μισές θα έπιναν καθημερινά μέχρι 340ml χυμού γκρέιπφρουτ που περιείχε φλαβανόνες και οι υπόλοιπες χυμό χωρίς αυτές.

Μετά από έξι μήνες δοκιμών παρατηρήθηκε μια σημαντική βελτίωση στην υγεία των αγγείων των εθελοντών του πρώτου γκρουπ σε αντίθεση με αυτών του δεύτερου γκρουπ όπου δε βρέθηκε κάποια μεγάλη βελτίωση. Στην τελική τους έκθεση οι ερευνητές, αναφέρουν: «Η τακτική κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ σε μεσήλικες γυναίκες, υγιείς μετά την εμμηνόπαυση, είναι ευεργετική για την αρτηριακή σκλήρυνση. Αυτό, ίσως, έχει να κάνει με την παρουσία των φλαβανονών στον χυμό γρέιπφρουτ»

Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι, οι ασθενείς που ήδη έχουν κάποια καρδιακή πάθηση και παίρνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή για την αυξημένη χοληστερόλη ή για την υψηλή πίεση του αίματος, πρέπει να είναι προσεκτικοί στην κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, καθώς μπορεί να υπάρξουν διάφορες παρενέργειες.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …