«Όχι» στον πουρέ, «ναι» στις πράσινες μπανάνες

«Όχι» στον πουρέ, «ναι» στις πράσινες μπανάνες

Αν και όλοι ξέρουμε πως η παραδοσιακή, μεσογειακή διατροφή με τα άφθονα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ψάρια είναι η καλύτερη για να διαφυλάξουμε την υγεία μας, υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο δρ Ρόντνεϊ Μπίλτον, ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, ο οποίος διέθεσε 15 χρόνια από τη ζωή του αναλύοντας τα τρόφιμα και εξερευνώντας τις ιδιότητές τους.

Απαύγασμα των ερευνών του είναι το βιβλίο «Know What To Eat» (εκδ. Supercritical) που κυκλοφόρησε προσφάτως στη Βρετανία και περιέχει μερικές απρόσμενες συμβουλές για το τι πρέπει να τρώει όποιος θέλει να διατηρήσει την υγεία του.

Να μερικές από αυτές.

Να τρώτε πράσινες μπανάνες. Οι πράσινες μπανάνες είναι πλούσιες σε άπεπτο άμυλο, ένα είδος διαιτητικών ινών που πέπτονται με πιο αργό ρυθμό απ’ όλες και έτσι αφενός τροφοδοτούν επί περισσότερη ώρα με ενέργεια (θερμίδες) τον οργανισμό, αφετέρου δεν προκαλούν απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ιδιότητες αυτές σημαίνουν ότι το άπεπτο άμυλο μας χορταίνει για περισσότερη ώρα και δεν προκαλεί τα απότομα «σκαμπανεβάσματα» του σακχάρου που ευθύνονται για τις «λιγούρες» και τα τσιμπολογήματα και ανοίγουν το δρόμο στον σακχαρώδη διαβήτη.

Το άπεπτο άμυλο έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα που ευνοεί την απώλεια βάρους: διεγείρειτην παραγωγή γλυκαγόνου, μίας ορμόνης που επιταχύνει τις καύσεις.

Η καλύτερη πηγή άπεπτου αμύλου είναι οι πράσινες μπανάνες, καθώς όσο πιο άγουρες είναι, τόσο περισσότερο περιέχουν. Άλλες καλές πηγές του είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά.

Μην κάνετε πουρέ. Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε ένα τρόφιμο μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα των σακχάρων που απελευθερώνει στο αίμα, γράφει ο δρ Μπίλτον.

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν πως σάκχαρα έχουν μόνο η ζάχαρη και τα γλυκά, η αλήθεια είναι πως πολλά ακόμα τα περιέχουν – από τα φρούτα και τις πατάτες μέχρι τα δημητριακά για πρωινό, το ψωμί, τις φρυγανιές και τα ζυμαρικά.

Όταν αυτά τα τρόφιμα πολτοποιούνται, απελευθερώνουν πιο γρήγορα τα σάκχαρά τους και έτσι αυξάνουν πιο γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, τα οποία όμως στη συνέχεια «πέφτουν» εξίσου γρήγορα.

Στην πραγματικότητα, όταν βράσουμε τις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ, απελευθερώνουν 25% περισσότερα σάκχαρα απ’ ό,τι όταν τις κόψουμε σε φέτες. Αντίστοιχα, όταν τρώμε ένα ολόκληρο μήλο αυξάνεται πολύ λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα απ’ ό,τι όταν πίνουμε τον χυμό του.

Η διαφορά αυτή είναι σημαντική, διότι για να έχει κάποιος καλή υγεία πρέπει να διατηρεί όσο το δυνατόν πιο σταθερό και χαμηλό το σάκχαρό του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας – και το τελευταίο που χρειάζεται είναι οι απότομες αυξομειώσεις του.

Πιείτε νερό, αν πονάει η μέση σας. Το νερό, γράφει ο δρ Μπίλτον, είναι φάρμακο για πολλά δεινά και προστατεύει από πολλά άλλα.

Η καλή ενυδάτωση μπορεί, λ.χ., να μειώσει έως και 80% τον πόνο στη μέση και στις αρθρώσεις (ας μην ξεχνάμε ότι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι «κάθονται» με την ηλικία, επειδή χάνουν νερό), διευκολύνει το αδυνάτισμα (δύο ποτήρια νερό πριν το φαγητό είναι ό,τι πρέπει για να «κοπεί» η όρεξη), αποτρέπει τις νυχτερινές επισκέψεις στο ψυγείο (ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν κοιμηθείτε, είναι αρκετό), μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδηλώσεως καρκίνου του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστεως και προστατεύει από τη δυσκοιλιότητα.

Φροντίστε, λοιπόν, να φτάνετε τώρα το καλοκαίρι τα 3 λίτρα υγρά την ημέρα αν είστε γυναίκες και τα 3,5 αν είστε άντρες (τον χειμώνα χρειάζεστε 1 λιγότερο), καταναλώνοντας άφθονα ροφήματα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Για να αδυνατίσετε, να τρώτε λίπη. Κάθε γεύμα σας πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες και λίπη (π.χ. γαλακτοκομικά με 2% λιπαρά, άπαχο κρέας, όσπρια με ωμό ελαιόλαδο), διότι το αίσθημα της πείνας επιστρέφει με πιο αργό ρυθμό έπειτα από την κατανάλωση αυτών των συστατικών, αφού και τα δύο είναι πιο δύσπεπτα απ’ ό,τι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. άσπρο ψωμί και ζυμαρικά) και τα άπαχα τρόφιμα.

Μην μαγειρεύετε με ελαιόλαδο. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να διασπάσουν το λάδι και να οδηγήσουν στην παραγωγή τοξικών χημικών ουσιών, που λέγονται υπεροξείδια λιπιδίων. Όταν αυτά καταναλωθούν, αλληλεπιδρούν με τις πρωτεΐνες και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η καρδιοπάθεια. Καλύτερα λοιπόν είναι να προσθέτετε το ελαιόλαδο ωμό στο φαγητό σας, μόλις το σερβίρετε στο πιάτο σας.

Κι αν οπωσδήποτε θέλετε να φάτε κάτι τηγανητό, βάλτε στο τηγάνι λίγο λάδι και λίγο νερό, όπως κάνουν οι Κινέζοι. Με αυτό τον τρόπο, «καίγεται» λιγότερο το λάδι.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …