Νηστίσιμα: 5 εύκολες και νόστιμες συνταγές

Νηστίσιμα: 5 εύκολες και νόστιμες συνταγές

Ποιος είπε ότι η νηστεία είναι… άνοστη; Όπως θα σας πει κάθε vegetarian με την πρώτη ευκαιρία, υπάρχει γεύση (και μάλιστα πολλή) και μετά το κρέας. Παρακάτω συγκεντρώνουμε πέντε νηστίσιμες συνταγές, που θα σας κάνουν να δείτε την Σαρακοστή με άλλο μάτι.

  • Ταραμοκεφτέδες με σπανάκι και ντομάτα

από το CookMania.gr

Υλικά

100 γραμμάρια λευκός ταραμάς
1 ντομάτα τριμμένη
4 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ½ φλιτζάνι σπανάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένο και στυμμένο
Πιπέρι
½ φλιτζάνι φρυγανιά τρίμμα
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
Λάδι για το τηγάνισμα
Αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τον ταραμά, με το ψωμί, τη φρυγανιά, το σπανάκι, τα κρεμμυδάκια, το δυόσμο, τη ντομάτα και το πιπέρι. Τα πλάθουμε σε στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας . Σερβίρουμε τους ταραμοκεφτέδες ζεστούς.

  • Μουσακάς με κρέμα πατάτας

από το Argiro.gr

Υλικά

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1½ πακέτο μανιτάρια φρέσκα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
λάδι για το τηγάνισμα
1½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
αλάτι
πιπέρι

Για την κρέμα

5 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
3/4 φλιτζάνι νιφάδες πατάτας για πουρέ
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
3/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες της χρήσεις
μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες. Τις βάζουμε σε κρύο νερό με αλάτι για 10′, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Μπορούμε αντί να τις τηγανίσουμε, να τις ψήσουμε στο φούρνο αφού τις λαδώσουμε ελαφρά. Στραγγίζουμε καλά και τις σκουπίζουμε να φύγουν τα υγρά. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ ξανθό χρώμα και από της δύο πλευρές και τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 4΄. Στην συνέχεια ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι και το ξύλο της κανέλας. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλείφουμε ένα τετράγωνο ταψί με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με 4 κ.σ φρυγανιά. Στρώνουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια.

Για την κρέμα: σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών και αφήνουμε να κάψει αλλά όχι να βράσει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τις νιφάδες της πατάτας ανακατεύουμε σιγά-σιγά μέχρι να διαλυθούν καλά. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ξανθό. Αδειάζουμε σιγά σιγά τον πουρέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε μέχρι να δέσει η κρέμα. Τέλος ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Απλώνουμε την κρέμα στις μελιτζάνες. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γαλέτα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 40′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

  • Λαζάνια με σπανάκι και μανιτάρια

από τις Συνταγές της Παρέας

Υλικά

6-7 μανιτάρια πλευρώτους μεγάλα, κομμένα σε λουρίδες
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κουταλάκια της σούπας νερό
4 κούπες σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια
9 λαζάνια
ψιλοκομμένες ελιές (προαιρετικά)

Για τη γέμιση

300 γραμμάρια σπανάκι ψιλοκομμένο
450 γραμμάρια τόφου
1 κουταλάκια του γλυκού αλάτι (προαιρετικό)
2 κουταλιές της σούπας διατροφική μαγιά (προσθέτει γεύση τυριού)
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1 κουταλάκι βασιλικό
1/2 κουταλάκι δενδρολίβανο
1/8 κουταλάκι πιπέρι καγιέν

Εκτέλεση

Σωτάρουμε τα μανιτάρια και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά με τις δύο κουταλιές νερό μέχρι να μαλακώσουν. Προσέξτε να τα σκεπάζετε, αφού τα ανακατέψετε ώστε να μη στεγνώσουν. Τα κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις είναι έτοιμα και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα για ζυμαρικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.

Απλώνουμε τη μισή σάλτσα στη βάση ενός μικρού πυρέξ. Από πάνω βάζουμε μία στρώση λαζάνια, χρησιμοποιώντας τρία λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο, αφήνοντας λίγο χώρο μεταξύ τους. Από πάνω απλώνουμε το μισό μίγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με άλλα τρία λαζάνια και από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μίγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με άλλα τρία λαζάνια και τέλος ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα.

Σκεπάζουμε το πυρέξ καλά με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για 30′. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για άλλα 30′. Βγάζουμε από το φούρνο και ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένες ελιές.

  • Βίδες με γαρίδες και σάλτσα βασιλικού

από το Οι Συνταγές Μου.gr

Υλικά

500 γραμμάρια γαρίδες κατεψυγμένες και καθαρισμένες
500 γραμμάρια βίδες
σάλτσα ντομάτας
φρέσκο βασιλικό
4-5 σκελίδες σκόρδο
αλάτι
πιπέρι
λίγο ούζο
ξύσμα και χυμό από μισό λεμόνι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Σοτάρουμε τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά με ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι για 2 λεπτά. Παράλληλα χτυπάμε το σκόρδο με 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν πολτός, τον ρίχνουμε στο τηγάνι και αλατοπιπερώνουμε. Αφού σοταριστούν όλα μαζί λίγο ακόμα ρίχνουμε μισό με ένα ποτηράκι του κρασιού ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.

Παράλληλα σε μία κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει αλατισμένο νερό, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή παρά 2 λεπτά. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη κρατώντας και λίγο από το νερό που έβρασαν τα μακαρόνια για να βοηθήσουμε τη σάλτσα μας. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο τηγάνι με τις γαρίδες και ανακατεύουμε καλά περιμένοντας να ζεσταθεί για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε και τα μακαρόνια, ανακατεύουμε καλά και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε. Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι και μπόλικο ψιλοκομμένο βασιλικό.

  • Φαβαδοκεφτέδες με κάπαρη και κοπανιστή

από τις Καλύτερες Συνταγές της Φωτεινής Παλιεράκη

Υλικά

400 γραμμάρια φάβα βρασμένη
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
15 γραμμάρια κοπανιστή (1 κουταλιά της σούπας)
15 γραμμάρια κάπαρη (1 κουταλιά της σούπας)
3-4 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
3-4 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο
λίγες σταγόνες λάδι
λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι
όχι αλάτι
Αλεύρι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Πολτοποιούμε όλα μας τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από τη φάβα. Ενώνουμε τα υλικά με τη φάβα και κάνουμε ένα ομοιόμορφο πολτό. Πλάθουμε σε μπαλίτσες ή κεφτέδες και αλευρώνουμε. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Πηγή: in2life.gr

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …