5 tips για να μην κουβαλάτε «βάρος» στις γιορτές!

Tips για να μην κουβαλάτε «βάρος» στις γιορτές!

Όλοι οδηγούνται με ορμή στο φαγητό τις γιορτινές μέρες. Τι μπορείτε να κάνετε για να μην ανέβει η ζυγαριά; Ο ειδικός θα σας δώσει 5 συμβουλές για να αποφύγετε όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και τα περιττά κιλά που συνοδεύουν αυτές τις όμορφες μέρες.

  • 1. «Λίγο από όλα»!

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ ωραίο πιάτο με διαφορετικά είδη σαλάτας και φαγητού. Ποικιλία και χρωματικοί συνδυασμοί λοιπόν! Έτσι θα πάρετε καλές ποσότητες θρεπτικών συστατικών και χρωστικών που υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα. Οι τελευταίες μάλιστα έχουν αντιοξειδωτική δράση και θωρακίζουν τον οργανισμό.

  • 2. Μικρά και συχνά γεύματα

Συχνά ακούμε από διαιτολόγους τη φράση: «Τρώτε πολλά και μικρά γεύματα μέσα στη μέρα». Ο λόγος που υπάρχει αυτός ο ισχυρισμός είναι το γεγονός ότι η τροφή έχει θερμογενετική επίδραση. Έτσι όταν γευματίζετε συχνά μέσα στη μέρα, ακόμη και για μικρές ποσότητες φαγητού, το πεπτικό λειτουργεί, χωρίς εσείς να κάνετε κάποια δραστηριότητα. Καταναλώνεται επομένως ενέργεια για την απορρόφηση, την πέψη, τη μεταφορά και την αποθήκευση των θρεπτικών συστατικών της τροφής.

  • 2. Βάλτε φυτικές ίνες στο τραπέζι!

Οι ίνες είναι πλέον γνωστό ότι καθυστερούν τη γαστρική κένωση κι έτσι το αίσθημα του κορεσμού έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Χάρη σε αυτές, οδηγείστε σε μειωμένη κατανάλωση τροφής. Η ημερήσια σύσταση για κατανάλωση φυτικών ινών είναι τα 30-45g την ημέρα. Αυτή την ποσότητα μπορείτε να την πάρετε μέσα στη μέρα σας από 2 φλυτζάνια ξηρούς καρπούς, μια σαλάτα μαρούλι και 60g δημητριακών. Ή από μία γιορτινή σαλάτα με μαρούλι iceberg, ρόδι και ξινόμηλο!

  • 3. Κάντε άσκηση

Η φυσική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να έχετε άμεση απώλεια σωματικού βάρους και μετά το τέλος της δίαιτας, σας βοηθά να τη διατηρήσετε. Ιδανική άσκηση για τη μείωση του σωματικού λίπους θεωρείται η αερόβια. Μπορείτε επομένως να περπατήσετε, να τρέξετε, να κολυμπήσετε, να κάνετε ποδήλατο ή χορό!

  • 4. Ο υπολογιστής παχαίνει;

Αποφύγετε να γευματίζετε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Μελέτες που έχουν γίνει σε παιδιά και εφήβους έχουν δείξει ότι ο υπολογιστής και η τηλεόραση συνδέονται θετικά με την παχυσαρκία. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Bristol του Ηνωμένου Βασιλείου έδειξε ότι η μνήμη και η προσοχή παίζουν ρόλο στην όρεξη και το μέγεθος των γευμάτων. Η γνώση αυτή επαληθεύεται από έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που συνδέει την άνοδο του Δείκτη Μάζας Σώματος με την αύξηση των ωρών παρακολούθησης τηλεόρασης.

  • 5. Πιείτε καφέ!

Είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο ότι η καφεΐνη ενεργοποιεί το μεταβολισμό, ιδιαίτερα μεταγευματικά. Ακόμη, φαίνεται πως η καφεΐνη έχει και ανορεξιογόνο δράση, διότι μετά την κατανάλωση ροφήματος που την περιέχει, τα άτομα καταστείλουν την όρεξή τους και οδηγούνται σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων συγκριτικά με την κατανάλωση ενός ποτού ελεύθερο σε καφεΐνη. Προσοχή όμως στη ζάχαρη και το γάλα που προσθέτετε.

Freddo espresso σκέτο παρακαλώ!

Ειρήνη Μαρία Καλούδη (e-mail)
Διαιτολόγος-διατροφολόγος

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …