7 συνταγές που θα κάνουν το κοτόπουλο που μαγειρεύεις πιο ενδιαφέρον

7 συνταγές που θα κάνουν το κοτόπουλο που μαγειρεύεις πιο ενδιαφέρον (1)

Μπορεί το κοτόπουλο να είναι υγιεινό αλλά, για να λέμε την αλήθεια, δεν είναι και ό,τι πιο γευστικό. Εκτός κι αν το μαγειρέψεις, λίγο ή περισσότερο twisted, ακολουθώντας, για παράδειγμα, κάποια από τις παρακάτω συνταγές.

  • Κοτόπουλο στήθος καλαμάκι με διάφορα βότανα και λεμόνι

7 συνταγές που θα κάνουν το κοτόπουλο που μαγειρεύεις πιο ενδιαφέρον (6)

Υλικά

Για το πιάτο: 8 καλαμάκια κοτόπουλο, 400 γρ. βινεγκρέτ λεμόνι με μυρωδικά, 8 πίτες σχάρας των 90γρ.

Για το καλαμάκι κοτόπουλο σχάρας: 1,2 κιλά κοτόπουλο στήθος, 5 γρ. ελαιόλαδο, 600 γρ. άλμη, 70 γρ. μαρινάδα με βότανα.

Για τη μαρινάδα με βότανα: 250 γρ. ελαιόλαδο, 10 γρ. σκόρδο σε σκελίδα, 45 γρ. φύλλα μαϊντανού, 18 γρ. φύλλα δενδρολίβανου, 3 γρ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Για το καλαμάκι κοτόπουλο σχάρας

Κόβουμε τα στήθη σε κύβους των 25-30 γρ. περίπου. Τοποθετούμε το κομμένο κοτόπουλο σ’ ένα σκεύος με την άλμη και αφήνουμε στο ψυγείο για 8 ώρες. Αποσύρουμε από την άλμη και μαρινάρουμε στη μαρινάδα με τα βότανα. Περνάμε το κοτόπουλο σε καλαμάκια των 100 γρ., δηλαδή 4 κομμάτια κρέας στο κάθε καλαμάκι. Λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε στη σχάρα. Ψήνουμε και από τις δύο πλευρές.

Για τη μαρινάδα με βότανα

Σ’ ένα μπλέντερ αλέθουμε όλα τα υλικά. Διατηρούμε στο ψυγείο.

  • Στήθος κοτόπουλο σοτέ με ελιές, ντομάτα και κάππαρη

7 συνταγές που θα κάνουν το κοτόπουλο που μαγειρεύεις πιο ενδιαφέρον (5)

Υλικά

4 στήθη κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο και πέτσα, 80 γρ. ελαιόλαδο, 60 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο, 150 γρ. λευκό κρασί, 60 γρ. ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες, 20 γρ. κάππαρη, ξαρμυρισμένη, 400 γρ. ντομάτες, χωρίς σπόρους ή φλούδες, ψιλοκομμένες, 80 γρ. βούτυρο κρύο, 5 γρ. βασιλικό, ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο, αλάτι

Εκτέλεση

Αλατίζουμε το κοτόπουλο και από τις 2 πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε 50 γρ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει πολύ καλό χρώμα. Γυρίζουμε πλευρά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρει και αυτή χρώμα και το κοτόπουλο να είναι σχεδόν μαγειρεμένο. Αποσύρουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι, πετάμε τα λίπη και δυναμώνουμε τη φωτιά.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Αλατίζουμε, βάζουμε το σκόρδο και μόλις μυρίσει σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατίζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να αρχίσει να χάνει τα υγρά της.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, επαναφέρουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι, προσθέτουμε τις ελιές και την κάππαρη και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τον βασιλικό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

  • Κοτόπουλο σοτέ με μουστάρδα και μανιτάρια

7 συνταγές που θα κάνουν το κοτόπουλο που μαγειρεύεις πιο ενδιαφέρον (4)

Υλικά

80 γρ.ελαιόλαδο, 100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο, 800 γρ. κοτόπουλο στήθος, κομμένο σε φέτες, 200 γρ. μανιτάρια στρογγυλά, κομμένα στα τέσσερα και σοταρισμένα, 150 γρ.κρασί λευκό, 350 γρ. ζωμό κοτόπουλο, 100 γρ.μουστάρδα, 80 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, 5 γρ.μαιντανό, ψιλοκομμένο, 2 γρ.θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο, αλάτι

Εκτέλεση

Αλατίζουμε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσεικαλά σε όλες τις πλευρές του. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το τηγάνι και πετάμε τα λίπη.

Βάζουμε πάλι το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατίζουμε και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα με προσοχή, ώστε να μαγειρευτεί το κρεμμύδι αλλά να μην πάρει χρώμα.

Βάζουμε ξανά το κοτόπουλο στο τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να συμπυκνωθεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε το ζωμό και σιγοβράζουμε μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μουστάρδα,το βούτυρο και τα βότανα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν με τη σάλτσα. Αν η σάλτσα είναι αραιή μπορούμε να τη βράσουμε για λίγη ώρα χωριστά από το κοτόπουλο, ώστε να συμπυκνωθεί στην πυκνότητα που επιθυμούμε.

  • Κοτόπουλο μίνι σουβλάκι σε καλοκαιρινή μαρινάδα

7 συνταγές που θα κάνουν το κοτόπουλο που μαγειρεύεις πιο ενδιαφέρον (1)

Υλικά

3 κομμάτια φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, 2 κρεμμύδια, 2 ντομάτες, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. γιαούρτι, 1 κ.σ. ξίδι, αλάτι, πιπέρι, κλαδάκια δεντρολίβανου.

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρούς κύβους και τους βάζουμε σε μπολ. Χτυπάμε στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, τις ντομάτες και τα μυρωδικά μέχρι να πολτοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε το λάδι, το γιαούρτι και το ξίδι και ανακατεύουμε καλά.

Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε τη σάλτσα στο κοτόπουλο. Αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 2 ώρες ( 12 ώρες είναι το ιδανικό).

Καθαρίζουμε μέχρι τη μέση τα κλαδάκια του δεντρολίβανου και περνάμε 2-3 κομμάτια κοτόπουλου. Ψήνουμε γύρω στα 5΄ από κάθε πλευρά, για να μείνουν ζουμερά.

  • Μπουτάκια κοτόπουλο κρούστα

7 συνταγές που θα κάνουν το κοτόπουλο που μαγειρεύεις πιο ενδιαφέρον (2)

Υλικά

12 μπουτάκια κοτόπουλο, 1 συσκευασία γιαούρτι (200γρ.), 2 φλ. φρυγανιά, 1 φλ. παρμεζάνα, 1 κ. σ. πάπρικα, 2 πρέζες μοσχοκάρυδο Αλάτι, 2 κ. σ. βούτυρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σουσάμι

Εκτέλεση

Βάζουμε το κοτόπουλο σε πυρίμαχο σκεύος προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να σταθεί όσο περισσότερο γίνεται (από 4 έως 24 ώρες). Σε μπολ βάζουμε τη φρυγανιά, την παρμεζάνα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε και βουτάμε ένα – ένα μπουτάκι στο στέρεο μείγμα. Αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Ισομοιράζουμε από ένα μικρό κομματάκι βούτυρο πάνω σε κάθε μπουτάκι. Σε αυτό το στάδιο τα φυλάμε σκεπασμένα στο ψυγείο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στου 180C για 45’ λεπτά να ροδίσουν κάλα. Αν τα φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα, τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30’ πριν τα ψήσουμε. Στο τέλος, και όσο είναι ακόμα ζεστά, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

  • Κοτόπουλο Tikka

7 συνταγές που θα κάνουν το κοτόπουλο που μαγειρεύεις πιο ενδιαφέρον (3)

Υλικά

5 σπόρους κάρδαμο, 1 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. κανέλα, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.γ. turmeric (κουρκουμά), 1 κ.γ. τσίλι, 1 κ.γ. garam masala (ινδικό μπαχαρικό), 700 γρ. στήθος κοτόπουλο, 250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 2 κρεμμύδια, 2 ντομάτες, 2 κ.σ. ντοματοπελτέ, 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο, 4 σκελίδες σκόρδο, ½ κ.γ. κόλιαντρο, 2 κ.σ. αλάτι, 5 κ.σ. λάδι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτόπουλο σε κύβους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τρίβουμε το τζίντζερ και τις ντομάτες. Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι, το turmerik, την πάπρικα, τις πιπεριές, το αλάτι και το κοτόπουλο και ανακατεύουμε. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο στους 180° C για 10 λεπτά.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τους σπόρους του κάρδαμου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ και τα σοτάρουμε. Βάζουμε την κανέλα, το τσίλι, την τριμμένη ντομάτα και τον ντοματοπελτέ και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 20 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Οταν είναι έτοιμο, γαρνίρουμε με το garam masala και τον φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο και σερβίρουμε πάνω σε ινδικό ρύζι.

  • Σουβλάκι κοτόπουλο με σάλτσα και φυστίκια

7 συνταγές που θα κάνουν το κοτόπουλο που μαγειρεύεις πιο ενδιαφέρον (7)

Υλικά

Για τη μαρινάδα: 60 ml γάλα καρύδας, 2 κ.σ. ρίζες κόλιανδρου ψιλοκομμένες, 1/2 κ.γ. κάρυ σε σκόνη, 1/2 κ.γ. κουρκουμάς (turmeric) σε σκόνη, 2 κ.γ. ζάχαρη, 1/2 κ.σ. σάλτσα ψαριού (fish sauce), 2 κ.σ. σπορέλαιο

Για τη σάλτσα από φυστίκια: 3 κ.σ. σπορέλαιο, 2 κ.σ. κόκκινο πολτός κάρυ, 1/2 κ.γ. κόλιανδρος ψιλοκομμένος, 1/2 κ.γ. κύμινο, 2 φλ. γάλα καρύδας, 3/4 φλ. χοντροκομμένα φυστίκια, 2 κ.σ. ζάχαρη, 2 κ.σ. χυμό τάμαριντ ή λάιμ , 1 κ.σ. αλάτι.

Εκτέλεση

Για το κοτόπουλο

Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε λεπτές λωρίδες έτσι ώστε να μπορεί να περαστεί σε καλαμάκια για σουβλάκι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και περιχύνουμε με αυτά το τεμαχισμένο κοτόπουλο.Το αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες ή όλο το βράδυ.

Περνάμε κάθε κομμάτι σε ένα καλαμάκι για σουβλάκια, το οποίο θα έχετε προηγουμένως βουτήξει σε νερό. Ψήνουμε τα σουβλάκια στη σχάρα έως ότου ροδίσουν, χωρίς όμως να χάσουν την υγρασία τους. Σερβίρονται ζεστά με σαλάτα αγγούρι.

Για τη σάλτσα από φυστίκια

Ρίχνουμε το λάδι σε μικρή κατσαρόλα και ζεσταίνουμε. Προσθέτουμε τον πολτό κάρυ και τηγανίζουμε μέχρι να ευωδιάσει, προσέχοντας να μην κάψουμε το κάρυ (σε μέτρια φωτιά).

Μετά από ένα λεπτό περίπου, προσθέτουμε τα μπαχαρικά σε σκόνη και συνεχίζουμε να τηγανίζουμε για ένα με δύο ακόμη λεπτά.

Προσθέτουμε γάλα καρύδας και τα υπόλοιπα από τα υλικά εκτός από το χυμό τάμαριντ και το αλάτι.

Αφήνουμε τα συστατικά στην κατσαρόλα μέχρι να πάρουν βράση για μερικά λεπτά ή έως ότου η σάλτσα αρχίσει να πήζει.

Προσθέτουμε ανάλογα χυμό τάμαριντ και αλάτι και περιχύστε τα σουβλάκια.

Πηγή: cosmo.gr

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …