5 νηστίσιμες παραλλαγές των αγαπημένων μας φαγητών

Νηστίσιμες παραλλαγές των αγαπημένων μας φαγητών (2)

Ποιος είπε ότι κατά την διάρκεια της νηστείας αναγκαζόμαστε να στερούμαστε τις αγαπημένες μας γεύσεις; Λαχταράτε μακαρόνια με κιμά; Πίτσα ή σουβλάκι; Δείτε πώς θα τα φάτε χωρίς να αμαρτήσετε!

  • Νηστίσιμο burger

Νηστίσιμες παραλλαγές των αγαπημένων μας φαγητών (5)

Υλικά

1 κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 μέτριο κρεμμύδι
1 κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1/2 κ.γ. κύμινο
1/2-1 κούπα νιφάδες βρώμης
3-4 ψωμάκια για burger

Για συνοδευτικό (για όσους δεν νηστεύουν το γάλα)

γιαούρτι στραγγιστό 2%
λίγο ελαιόλαδο
λίγο μπαλσάμικο
τριμμένο καρότο

Εκτέλεση

Στραγγίζετε την κονσέρβα από τα υγρά της και βάζετε τα φασόλια σε ένα μούλτι ή μπλέντερ. Στη συνέχεια καθαρίζετε το κρεμμύδι και το κόβετε στα τέσσερα. Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ και αρχίζετε να πολτοποιείτε, αλλά πρέπει να προσέξετε να μη γίνει πολύ ρευστό το μείγμα. Εάν, τελικά, το μείγμα γίνει περισσότερο ρευστό από όσο χρειάζεται, ρίχνετε επιπλέον νιφάδες βρώμης. Στη συνέχεια ρίχνετε κουταλιές της σούπας από το μείγμα σε ένα ζεστό αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και το πλαταίνετε για να πάρει το σχήμα μπιφτεκιού. Τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές και σερβίρετε μέσα σε ψωμάκια προσθέτοντας σος γιαουρτιού. Εάν νηστεύετε παραλείπετε το γαλακτοκομικό και σερβίρετε με ένα γουακαμόλε, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε πολύ εύκολα αναμειγνύοντας στο μούλτι αβοκάντο, κρεμμύδι, χυμό λεμονιού, ντομάτα ψιλοκομμένη, μαϊντανό και αλάτι, μέχρι να γίνουν κρέμα.

Συνταγή: katerinascookinglab

  • Μακαρόνια με κιμά… σόγιας

Νηστίσιμες παραλλαγές των αγαπημένων μας φαγητών (1)

Υλικά (για τον κιμά)

1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα κρασί κόκκινο
2 φλ. τσαγιού κιμά σόγιας
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτά φετάκια
1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 μέτρια καρότα τριμμένα
2 κούπες συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι γλυκού σκόνη μουστάρδας
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόνη κανέλλας
1/2 κουταλάκι γλυκού ρίγανη
αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζετε τον κιμά σόγιας σε μπολ και του ρίχνετε ζεστό νερό. Τον αφήνετε 20 λεπτά και μετά τον ξεπλένετε και τον στύβετε με τα χέρια πολύ καλά. Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι και γυαλίζετε καλά το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνετε μέσα στην κατσαρόλα τον κιμά σόγιας και τσιγαρίζετε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς.

Σβήνετε με το κρασί και περιμένετε μέχρι να εξατμιστεί. Ακολούθως, ρίχνετε στην κατσαρόλα το καρότο, τη ντομάτα και 2 κούπες νερό. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε με καπάκι και αφήνετε να σιγοβράσει ο κιμάς για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό ακόμα. Μετά από 20 λεπτά ανοίγετε το καπάκι, ρίχνετε τον μαϊντανό, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε να βράσει για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά, και ο κιμάς είναι έτοιμος. Ετοιμάστε τα ζυμαρικά σας με τον παραδοσιακό τρόπο.

Συνταγή: sintagespareas.gr

  • Γιουβέτσι με χταπόδι

Νηστίσιμες παραλλαγές των αγαπημένων μας φαγητών (4)

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1.800γρ.) βρασμένο
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια κριθαράκι ψιλό
2 ντομάτες
1 φλιτζάνι σπιτική ντομάτα
1/3 φλιτζανιού ούζο
8 φλιτζάνια ζεστό νερό
2 φλιτζάνια ζωμό από το χταπόδι
1 σπιτικό ζωμό λαχανικών KNORR
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλλα
Λίγα κλαράκια μαϊντανό και άνηθο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Αφήνετε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά. Βάζετε το χταπόδι στην κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά στο ελάχιστο και σκεπάζετε με το καπάκι της. Αφήνετε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Το σουρώνετε και κρατάτε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό. Αφαιρείτε το δόντι και κόβετε τα πλοκάμια σε φετάκια. Κόβετε την κουκούλα στη μέση, την πλένετε προσεκτικά να φύγει η άμμος και την ψιλοκόβετε. Σωτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέσα σε μία γάστρα ή κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο.

Προσθέτετε το κριθαράκι και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθεί από το λάδι. Προσθέτετε το χταπόδι, φέρνετε μια – δύο βόλτες και σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε το αλκοόλ να εξατμιστεί, προσθέτετε το ζωμό του χταποδιού, τη σάλτσα, την κανέλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαϊντανό, τον άνηθο και τη ντομάτα. Βάζετε στο φαγητό το ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35-40 λεπτά.

Συνταγή: AlphaTV

  • Νηστίσιμη πίτσα

Νηστίσιμες παραλλαγές των αγαπημένων μας φαγητών (2)

Υλικά

Για ζύμη
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κομμάτι μαγιά σαν αμύγδαλο
1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
αλεύρι σκληρό (όσο πάρει)
Για τη γέμιση
Κρεμμύδια ξερά
Μανιτάρια
Ντομάτα φρέσκια κομμένη
Πιπεριά πράσινη

Εκτέλεση

Λιώνετε στο νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι, ώστε να γίνει το μίγμα ζυμάρι. Ανακατεύετε και ζυμώνετε όλα τα υλικά της ζύμης έως ότου γίνει μαλακή. Όταν η ζύμη αρχίζει να ξεκολλάει απ’ τη λεκάνη είναι έτοιμη. Σοτάρετε με λίγο λάδι τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια και στη συνέχεια ρίχνετε το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια προσθέτετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες. (Χρειάζονται αρκετές ντομάτες ώστε να καλυφθεί πλούσια η ζύμη, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού). Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και το τοποθετείτε στο ταψί. Το τρυπάτε με το πιρούνι για να μην φουσκώσει και το αλείφετε με λάδι και κέτσαπ.

Ρίχνετε έπειτα τη σάλτσα που φτιάξατε και στη συνέχεια τις πιπεριές κομμένες σε λεπτές ροδέλες και τις ελιές καθαρισμένες. Ραντίζετε με λάδι και πασπαλίζετε με ρίγανη. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο, για 25 λεπτά περίπου.

Συνταγή: Madata

  • Σουβλάκι με φαλάφελ (νηστίσιμο)

Νηστίσιμες παραλλαγές των αγαπημένων μας φαγητών (3)

Υλικά (για 8 μερίδες)

1/2 πακέτο ρεβίθια (250 γραμμ.)
1/2 πακέτο κουκιά ξερά (250 γραμμ.)
αλάτι φρεσκοτριμμένο – πιπέρι
1 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
2 κ.γλ. κύμινο
2 κ.γλ. πάπρικα (καυτερή κατά προτίμηση)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο (αν δεν σας αρέσει χρησιμοποιήστε περισσότερο μαϊντανό)
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα: κυπριακές πίτες, κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες, μαϊντανό ψιλοκομμένο, αγγούρι ψιλοκομμένο, φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη, ταχίνι ή γιαούρτι, πάπρικα.

Εκτέλεση

Από την προηγούμενη μέρα βάζετε σε μπολ τα όσπρια και τα καλύπτετε με μπόλικο νερό και μία πρέζα (όσο πιάνουν τα 3 δάχτυλα) μαγειρική σόδα. Τα αφήνετε να μουλιάσουν για 24 ώρες, μετά τα ξεπλένετε και τα στραγγίζετε πολύ καλά. Δεν θέλετε καθόλου υγρασία! Τα αλέθετε στη μηχανή του κιμά, αν έχετε, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (αλάτι, πιπέρι, σόδα, κόλιανδρο, κύμινο, πάπρικα, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό), ή αλέθετε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες. Βάζετε το μείγμα σε μπολ, το σκεπάζετε και το αφήνετε 30΄ στο ψυγείο, να αναπτυχθούν οι γεύσεις.

Πλάθετε στρογγυλά κεφτεδάκια ή μακρόστενα σουτζουκάκια με πάχος όχι μεγαλύτερο από 2 εκ. Τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν γύρω-γύρω. 1ος τρόπος σερβιρίσματος: Ζεσταίνετε λίγο τις πίτες και τις ανοίγετε στη μέση (θήκη σαν τσέπη). Βάζετε μέσα στο σουβλάκι 2-3 φαλάφελ (ανάλογα με το μέγεθός τους) και ό,τι άλλο σας αρέσει από τα προτεινόμενα συνοδευτικά, ανάλογα με τα γούστα του καθενός.

2ος τρόπος σερβιρίσματος: Τα σερβίρετε ζεστά ή κρύα με ψιλοκομμένη αγγουροντομάτα σαλάτα και ταχίνι ή γιαούρτι.

Συνταγή: argiro.gr

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …