Βοηθά το γαστρικό μανίκι στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας;

Γαστρικό μανίκι

Σύγχρονη μάστιγα του δυτικού τρόπου ζωής είναι πια η παχυσαρκία, που όπως όλα δείχνουν εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες και πληθυσμούς. Ωστόσο, εξελιγμένες χειρουργικές μέθοδοι, όπως το γαστρικό μανίκι, φαίνεται πως βάζουν οριστικό τέλος στο πρόβλημα.

Το γαστρικό μανίκι είναι μια ακόμη χειρουργική τεχνική για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας (ΒΜΙ μεγαλύτερο από 40). Είναι περιοριστικού τύπου τεχνική καθώς περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινή ποσότητα του φαγητού.

Το χειρουργείο περιλαμβάνει την εκτομή – αφαίρεση των δύο τρίτων του στομάχου. Το τμήμα που απομένει έχει το σχήμα μανικιού γι’ αυτό και ονομάζεται γαστρικό μανίκι (sleeve).

Με το χειρουργείο η μείωση της ποσότητας του φαγητού, επιτυγχάνεται με δύο τρόπους:

1- Το στομάχι έχει πλέον πολύ μικρή αποθηκευτική ικανότητα και διογκώνεται με ελάχιστη ποσότητα φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε κορεσμό άμεσα.

2- Στο τμήμα του στομάχου που αφαιρέθηκε υπάρχουν κύτταρα που παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται Γρελίνη. Η ορμόνη αυτή διεγείρει την όρεξη. Μετά από την αφαίρεση το αίσθημα της πείνας μειώνεται δραστικά.

  • Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία και η διάρκεια της είναι περίπου 2 ώρες. Με 4 ή 5 μικρές τομές στο δέρμα της κοιλιακής χώρας μήκους 0.5 έως 1 εκατοστού ολοκληρώνεται η επέμβαση με καλό αισθητικό αποτέλεσμα και ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο.

Η νοσηλεία στο νοσοκομείο διαρκεί 4 ημέρες και μετά την έξοδο οι ασθενείς επιστρέφουν σταδιακά στην καθημερινή τους δραστηριότητα.

Η διατροφή μετά το χειρουργείο είναι για 3 ή 4 εβδομάδες υγρές τροφές 2 εβδομάδες πολτοποιημένα φαγητά και στη συνέχεια κανονικές τροφές.

Το χειρουργείο αυτό δεν απαιτεί περιορισμό συγκεκριμένων τροφών και επιπλέον δεν είναι απαραίτητη η δια βίου λήψη βιταμινών ή συμπληρωμάτων διατροφής. Υπάρχει πιθανότητα αυτά να χρειαστούν αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα και εφόσον εργαστηριακές εξετάσεις αίματος το καθορίσουν.

Η απώλεια των κιλών είναι σταδιακή και ολοκληρώνεται σε ένα ή δύο χρόνια. Το πρώτο 6-μηνο ήδη τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Βέβαια όπως και στις άλλες περιοριστικές τεχνικές αρχικά η απώλεια είναι μεγαλύτερη και στη συνέχεια ο ρυθμός μειώνεται.

  • Τα πλεονεκτήματα της επέμβασης είναι:

– Λαπαροσκοπικό χειρουργείο με μικρές χειρουργικές τομές.

– Μικρής διάρκειας νοσηλεία στο νοσοκομείο.

– Ασφαλής επέμβαση ακόμη και για άτομα με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

– Μειωμένο αίσθημα πείνας.

– Δεν χρειάζεται ρυθμίσεις όπως στον δακτύλιο.

– Δεν απαιτεί μόνιμη λήψη βιταμινών, σιδήρου και άλλων ουσιών.

– Μόνιμη λύση με φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

– Δεν απαιτεί περιορισμό σε είδη τροφής.

– Πολύ καλή ποιότητα ζωής σε σχέση με άλλα χειρουργεία (με βάση της μαρτυρίες ασθενών που έχουν ήδη χειρουργηθεί).

  • Υπάρχουν επιπλοκές;

Επιπλοκές υπάρχουν σε κάθε ιατρική ή χειρουργική πράξη. Στη συγκεκριμένη επέμβαση τα ποσοστά αυτά είναι εξαιρετικά χαμηλά. Θα πρέπει βέβαια να συζητηθούν αναλυτικά με χειρουργό για να παρθεί μια τεκμηριωμένη απόφαση.

– Αιμορραγία

– Λοίμωξη

– Διαφυγή από την γραμμή συρραφής του στομάχου

– Διαστολή του στομάχου (το οποίο επιτρέπει μεγαλύτερη πρόσληψη τροφής)

– Δυσκοιλιότητα

– Ναυτία και εμετός

– Αντιδράσεις αναισθησίας

– Πνευμονική εμβολή / Εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση

– Μικρό ποσοστό θνητότητας.

Από τον Ηλία Γκινοσάτη, Χειρουργό-Λαπαροσκόπο και επιστημονικό συνεργάτη του www.iator.gr.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …