Συνταγές για κρουασάν από τον Στέλιο Παρλιάρο

Κρουασάν

Ο μετρ της ζαχαροπλαστικής Στέλιος Παρλιάρος μας παρουσιάζει για πρώτη φορά 3 καταπληκτικές συνταγές για λαχταριστά κρουασάν, μέσα από την εκπομπή του «Γλυκές Αλχημείες».

Σπιτικό Κρουασάν:
  • Υλικά

350 γρ. γάλα
55 γρ. ζάχαρη
14 γρ. ξερή μαγιά
500 γρ. αλεύρι
350 γρ. παγωμένο βούτυρο
μία πρέζα αλάτι

  • Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα μέχρι τους 50οC. Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα ¾ από το αλεύρι, ομογενοποιούμε, αφήνουμε για 5′, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε στο χέρι ή στο μίξερ μέχρι να ξεκολλάει το ζυμάρι από τον κάδο ή τα χέρια. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα να ξεκουραστεί. Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε παραλληλόγραμμο σχήμα περίπου 40×25. Σε μια λαδόκολλα κόβουμε σε κομμάτια το παγωμένο βούτυρο και με τη βοήθεια ενός πλάστη το πιέζουμε και το ανοίγουμε σε 20×12. Το μεταφέρουμε και το βάζουμε στο κέντρο της ζύμης. Διπλώνουμε τις άκρες και καλύπτουμε όλο το βούτυρο. Πιέζουμε με τον πλάστη σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3 και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Το ξανανοίγουμε σε μακρόστενο σχήμα και το διπλώνουμε στα 3. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία άλλες δύο φορές σε διάστημα 8-12 ωρών. Στο τέλος, το ανοίγουμε σε λεπτό πάχος μισού εκατοστού. Το κόβουμε σε λωρίδες και κάθε λωρίδα σε τρίγωνα. Κάθε τρίγωνο το τυλίγουμε σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά. Τα βάζουμε σε μια λαδόκολλα σε λαμαρίνα και τ’ αφήνουμε για 1-2 ώρες ώστε να διπλασιάσουν τον όγκο τους. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC. Τοποθετούμε στον φούρνο, χαμηλώνουμε στους 200οC και ψήνουμε για 20-25′ μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε για 10′ και καταναλώνουμε.

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα + αναμονές
Μερίδες: 60 μικρά κρουασάν

Κρουασάν με σοκολάτα:
  • Υλικά

Μία ζύμη κρουασάν
Κουβερτούρα κομμένη σε μπαστούνια

  • Εκτέλεση

Κόβουμε τη ζύμη του κρουασάν σε παραλληλόγραμμο σχήμα. Στο κάτω μέρος απλώνουμε κουβερτούρα. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Ελληνικό κρουασάν με φέτα:

 

  • Υλικά

 

Μία δόση κρουασάν
200 γρ. φέτα
λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ένα αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι

  • Εκτέλεση

Πολτοποιούμε τη φέτα μαζί με το πιπέρι το αυγό και το αλεύρι. Κόβουμε τη ζύμη του κρουασάν σε τετράγωνα κομμάτια. Στα μισά κομμάτια βάζουμε από μία κουταλιά από το μίγμα φέτας, με τα άλλα μισά τα καλύπτουμε και πιέζουμε περιφερειακά σε κάθε κρουασάν. Αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο του και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …