Διατροφή ή άσκηση;

Διατροφή

Τελικά πώς μπορεί να χάσει κανείς βάρος; Το ερώτημα αυτό απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού με φυσιολογικό βάρος και μη. Υπάρχει, όπως γνωρίζουμε, μεγάλη ποικιλία μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, όπως ειδικά βοηθήματα αδυνατίσματος, συσκευές, χειρουργικές επεμβάσεις, χημικές δίαιτες, “μαγικά χάπια” και ραβδιά.

Όμως, πληθώρα μελετών δείχνει ότι η πιο απλή και αποτελεσματική συνταγή είναι η φυσική δραστηριότητα και ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει, είναι να ξεκινήσει ο ενδιαφερόμενος δίαιτα και να συνεχίσει με ένα πρόγραμμα άσκησης για απώλεια βάρους και σωματικού λίπους ή μήπως να αρχίσει αντίστροφα; Η απάντηση είναι και τα δύο μαζί.

Ο χρυσός κανόνας είναι διατροφή και άσκηση συγχρόνως! Για να είναι επιτυχής μια προσπάθεια απώλειας κιλών, επιβάλλεται να ακολουθηθεί ένα διαιτολόγιο από έναν ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο και την ίδια περίοδο ένα πρόγραμμα άσκησης από έναν γυμναστή ή εργοφυσιολόγο προσαρμοσμένο στις δικές του ανάγκες. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτός ο συνδυασμός έχει μεγαλύτερη επιτυχία από την επιλογή μιας μεμονωμένης μεθόδου. Τα αποτελέσματα της απώλειας κιλών είναι πιο άμεσα και τα χαμένα κιλά και το απωλεσθέν λίπος δεν επανακτώνται μακροπρόθεσμα.

Ένα κιλό λίπους έχει 7.500 θερμίδες. Ένα έλλειμμα της τάξεως των 500 θερμίδων από τη διατροφή σε συνδυασμό με μια απώλεια 200 θερμίδων περίπου (30΄κολύμπι) από τη σωματική άσκηση αγγίζει τις 700 θερμίδες ημερησίως. Αυτό σημαίνει περισσότερο από μισό κιλό απώλεια καθαρού λίπους την εβδομάδα.

Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, να αλλάξει το άτομο τις διατροφικές του συνήθειες, να εντάξει τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά του, να υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο συμπεριφοράς απέναντι στα ζητήματα διατροφής. Έτσι θα επιτύχει τους στόχους του, θα νιώθει υγιής και το πιο σπουδαίο είναι ότι θα το έχει καταφέρει μόνο του!

Για το e-Diet.gr
Ειρήνη Καλούδη
Διαιτολόγος-διατροφολόγος
eirini.maria.kaloudi@gmail.com

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …