Ρύζι: Πως να το μαγειρέψετε

Ρύζι: Πως να το μαγειρέψετε

Υπάρχουν 2 κυρίως τύποι ρυζιού. Το μακρύκοκκο και το ημιμακρύκοκκο. Ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει συμβουλές για το πως να μαγειρέψουμε αυτό το συνηθισμένο φαγητό ώστε να το απολαύσουμε όπως πρέπει. Το μακρύκοκκο δίνεται κυρίως ως συνοδευτικό, ενώ το ημίμακρύκοκκο σαν κυρίως πιάτο, όπως το ριζότο, το σούσι και η παέγια.

Το μακρύκοκκο ρύζι, εκτός από το μπασμάτι, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες ικανότητες για να μαγειρευτεί.

  • Μακρύκοκκο
  1. Βάζουμε μια ποσότητα ρυζιού (περίπου 50 γρ. το άτομο) σε ένα κατσαρολάκι με μια πρέζα αλάτι, με τη διπλάσια ποσότητα σε βραστό νερό ή ζωμό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
  2. Ξαναφέρνουμε το νερό σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μεσαίο και, αναλόγως με την ποικιλία του ρυζιού, περιμένουμε να γίνει. Προσοχή, δεν πρέπει να περάσει καν από το μυαλό σας να ανακατέψετε, γιατί θα λασπώσει. Το ρύζι πρέπει να μείνει «al dente»
  3. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, μόνο τότε ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πιρούνι.
  • Μπασμάτι

Βάζουμε το ρύζι σε ένα μπολ με κρύο νερό και ανακατεύουμε καλά. Θα παρατηρήσουμε ότι το νερό αρχίζει να θολώνει -μην ανησυχείτε, αυτό θέλουμε… Αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές μέχρι το νερό να μείνει τελείως διαφανές. Αυτό το κάνουμε για να απομακρύνουμε το πολύ άμυλο από το ρύζι και να μη μας λασπώσει. Στη συνέχεια, μαγειρεύουμε όπως όλα τα μακρύκοκκα ρύζια.

  • Ριζότο

Το ριζότο γίνεται με ημιμακρύκοκκο ρύζι, όπως το arborio, vialone nano ή carnarollo, που σκοπό έχει να απελευθερώσει το ρύζι όσο περισσότερο άμυλο γίνεται, για να μας δώσει αυτή την κρεμώδη υφή. Στο ριζότο το πιο βασικό σημείο είναι ο ζωμός που θα χρησιμοποιήσουμε. Ο ζωμός είναι αυτός που θα απογειώσει το ριζότο. Μπορεί να είναι κρέατος, ψαριού, λαχανικών ή και συνδυασμός δύο ζωμών.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …