Ψητό κοτόπουλο από τον Άκη Πετρετζίκη

Ψητό κοτόπουλο από τον Άκη Πετρετζίκη

Το εθνικό μας φαγητό; Θα μπορούσε! Στην κυριολεξία θα γλείφετε τα δάχτυλα σας με την παρακάτω παραλλαγή του ψητού κοτόπουλου. Δείτε, επίσης, και ορισμένα tips για το πως να το ψήνετε. Όλα αυτά από τον πρώτο Έλληνα Master Chef!

Υλικά

1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,5 κιλά)

  • Για τη μαρινάδα μέσα στο κοτόπουλο

1 πράσινο μήλο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
10 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

  • Για τη μαρινάδα έξω από το κοτόπουλο

10 κλωνάρια θυμαριού
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
  1. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο 30 λεπτά πριν να το μαγειρέψουμε
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς
  3. Κόβουμε τα υλικά της μαρινάδας σε κομμάτια, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε μέσα στο κοτόπουλο
  4. Βάζουμε τα υλικά της εξωτερικής μαρινάδας σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά
  5. Στη συνέχεια, αλείφουμε καλά κάτω και πάνω από την πέτσα το κοτόπουλο
  6. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, βάζουμε το κοτόπουλο πάνω σε μια σχάρα και ψήνουμε περίπου για 1½ – 2 ώρες
  7. Αν θέλουμε να προσθέσουμε λαχανικά ή πατάτες, το κάνουμε σε ξεχωριστό ταψί κάτω από το κοτόπουλο 50 λεπτά πριν αυτό να είναι έτοιμο
  8. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον 20 λεπτά και σερβίρουμε
Tips
  • Πάντα μέσα στα πουλερικά βάζουμε πράσινα μήλα για να μένουν ζουμερά
  • Πάντα ότι ψητό κάνουμε στον φούρνο, δεν πρέπει να ακουμπάει στο ταψί, αλλά σε σχάρα (για να γίνει ψητό και όχι βραστό)
  • Το κοτόπουλο είναι συνήθως έτοιμο όταν ψηθεί ανάμεσα στα πόδια
  • «Ξεκουράζουμε» το κοτόπουλο για να παραμείνει ζουμερό

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …