Καφές: 7 οφέλη για την υγεία μας

Καφές

«Ο καφές μπορεί να μας δώσει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά» συμφωνούν οι περισσότεροι ερευνητές. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 7 οφέλη που μπορεί να έχει ο καφές για την υγεία μας.

Να θυμάστε, όμως, ότι πρέπει να τον καταναλώνουμε με μέτρο και να αποφεύγουμε, όσο μπορούμε, την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος.

  • 1. Ο καφές (ή τουλάχιστον η καφεΐνη) μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε τα λάθη σας

Η καφεΐνη στον καφέ θα μπορούσε, πραγματικά, να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα γραμματικά σας λάθη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Experimental Psychology».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη βοήθησε τους μαθητές να διορθώσουν τα λάθη σε σχέση με το αντικείμενο και το ρήμα σε μια πρόταση. Ωστόσο, η καφεΐνη δεν φαίνεται ακόμα να μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αποφύγουν τα ορθογραφικά λάθη.

  • 2. Ο καφές μπορεί να μειώσει το κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες

Οι γυναίκες που πίνουν μερικά φλιτζάνια καφέ έχουν χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης από τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου, σύμφωνα με μια μελέτη του Χάρβαρντ.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο «Archives of Internal Medicine», δείχνει ότι οι γυναίκες που πίνουν δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 15% χαμηλότερο κίνδυνο, ενώ οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Ο Dr. Albert Ascherio είπε ότι «η καφεΐνη είναι γνωστό ότι επηρεάζει τον εγκέφαλο επειδή ρυθμίζει την απελευθέρωση των πομπών της διάθεσης».

«Δεν λέω ότι είμαστε στο δρόμο προς την ανακάλυψη ενός νέου τρόπου για την πρόληψη της κατάθλιψης», είπε. «Αλλά νομίζω ότι μπορείτε να είστε ήσυχοι όταν πίνετε καφέ».

  • 3. Ο καφές μπορεί να σώσει το μυαλό

Ίσως ο καφές μπορεί να σώσει το μυαλό σας. Μια μελέτη στο «Journal of Alzheimer’s Disease» δείχνει ότι υπάρχει κάτι στον καφέ -αν και οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καθοριστεί τι είναι ακριβώς αυτό το «κάτι» – που αλληλεπιδρά με την καφεΐνη και διεγείρει τα κοκκιοκύτταρα, έναν παράγοντα που φαίνεται να είναι σε θέση να καταπολεμήσει τη νόσο Αλτσχάιμερ στα ποντίκια.

Η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιήθηκε στην μελέτη είναι ισοδύναμη με, περίπου, τέσσερα ή πέντε φλιτζάνια καφέ για τους ανθρώπους.

  • 4. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες

Μελέτη στο Harvard δείχνει ότι οι άνδρες που πίνουν έξι φλιτζάνια καφέ την ημέρα έχουν 60% μειωμένη την πιθανότητα εμφάνισης μιας επικίνδυνης μορφής του καρκίνου του προστάτη, καθώς και 20% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου του προστάτη.

  • 5. Ο καφές μπορεί να αποκρούσει τον καρκίνο του δέρματος

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του «American Association for Cancer Research» δείχνει ότι ο καφές θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αποκρουστεί το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, που είναι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος στον κόσμο.

Ερευνητές από το Νοσοκομείο «Brigham and Women’s» και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που πίνουν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ (με καφεΐνη) την ημέρα έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του δέρματος, ενώ οι άνδρες είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο.

Ο καφές ντεκαφεϊνέ δεν φαίνεται να έχει την ίδια προστατευτική δράση. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η καφεΐνη είναι αυτή που βοηθάει στην αντιμετώπιση του βασικοκυτταρικού καρκινώματος και όχι κάποιο άλλο συστατικό του καφέ» αναφέρουν οι ερευνητές.

  • 6. Ο καφές μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο παρουσίασης του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια ανασκόπηση των «Archives of Internal Medicine» από το 2009.
Στην ανασκόπηση, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 450.000 ανθρώπους σε 18 μελέτες, και διαπίστωσαν ότι για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που έπιναν την ημέρα, ο κίνδυνος ενός ατόμου να παρουσιάσει τον διαβήτη τύπου 2 μειώθηκε κατά 7%.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι «χρειάζονται ακόμα περισσότερες μελέτες»

  • 7. Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον

Πίνοντας μερικά φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον μέχρι και 25% σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο «Journal of Alzheimer’s Disease».

Σε αυτή την ανασκόπηση διαφόρων μελετών οι ερευνητές εξέτασαν 26 μελέτες που αφορούσαν 125.000 Βρετανούς και διαπίστωσαν ότι δύο ή τρία φλιτζάνια καφέ φάνηκαν να έχουν ένα ιδανικό αποτέλεσμα.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …