Η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του γονιδίου της παχυσαρκίας

Η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του γονιδίου της παχυσαρκίας

Αν είστε ένας από τους εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία, το να κάνετε περισσότερη άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμα και η μέτρια σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει την επιρροή αυτού του γονιδίου κατά 1/4, ίσως και περισσότερο.

Tο «γονίδιο της παχυσαρκίας», έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας κατά 20% ή περισσότερο, ανάλογα με το πόσα αντίγραφα αυτού του γονιδίου κληρονομεί ένας άνθρωπος. Και είναι πολύ συχνό: Περίπου τα τρία τέταρτα των λευκών και μαύρων ανθρώπων και μέχρι το 44% των ατόμων ασιατικής καταγωγής έχουν τουλάχιστον ένα αντίγραφο, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS Medicine».

Ο συγγραφέας Ruth Loos, ερευνητής στο «Institute of Metabolic Science», στο Cambridge της Αγγλίας αναφέρει:

«Ακόμα και άνθρωποι που έχουν γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία μπορούν, τουλάχιστον εν μέρει, να μειώσουν την γενετική προδιάθεση, έχοντας έναν σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι μπορεί να σκέφτονται ότι δεν μπορούν να ελέγξουν την παχυσαρκία αλλά αυτό είναι δυνατό».

«Και δεν χρειάζεται να γίνετε μαραθωνοδρόμος για να ξεπεράσετε τη γενετική σας προδιάθεση! Βγάλτε τον σκύλο σας βόλτα, πηγαίνετε στη δουλειά με το ποδήλατο, ανεβείτε με τις σκάλες τους ορόφους, ή κάντε κάποια άλλη άσκηση χαμηλής έντασης για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετές για να μειώσουν τον κίνδυνο της παχυσαρκίας» λέει ο Loos.

“Προφανώς η γενετική προδιάθεση είναι σημαντική, αλλά το τι θα κάνεις με αυτή είναι επίσης σημαντικό», λέει ο Μίτσελ Roslin, επικεφαλής στο Νοσοκομείο Lenox Hill, στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Έχουμε τον έλεγχο του πεπρωμένου μας, όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχουμε τόσο το καλύτερο»

Για να επιβεβαιώσουν το ρόλο που η άσκηση παίζει σε αυτή τη σχέση, ο Loos και οι συνεργάτες του μελέτησαν 54 μελέτες και με τη συνδρομή των ερευνητών τους ανέλυσαν τα δεδομένα σε 218.000 ενήλικες και 19.000 παιδιά.

Έχοντας ένα αντίγραφο του γονιδίου της παχυσαρκίας αυξάνονται οι πιθανότητες για έναν ενήλικα να είναι παχύσαρκος μέχρι και 30%. Αν, όμως, το πρόσωπο ήταν δραστήριο οι πιθανότητες παχυσαρκίας μειώθηκαν κατά 22% με 27%.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …