Τα χάπια Ιχθυελαίου δεν κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

Τα χάπια Ιχθυελαίου δεν κάνουν τα παιδιά πιο έξυπνα

Παρά τις κάποιες ενδείξεις ότι η λήψη χαπιών ιχθυελαίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα συμπληρώματα δεν κάνουν καμία διαφορά στο δείκτη νοημοσύνης τους, τουλάχιστον όταν τα παιδιά είναι έξι ετών.

Τα ευρήματα έρχονται να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης νορβηγικής μελέτης που διαπίστωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν διαφορές στο IQ σε παιδιά επτά ετών των οποίων οι μητέρες έλαβαν ή όχι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Τα λιπαρά οξέα, όπως το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που βρίσκονται στα ψάρια και άλλα τρόφιμα θεωρούνται σημαντικά για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν και κατά πόσον η προσθήκη περισσοτέρων από αυτά τα λίπη στη διατροφή των μητέρων (μέσω συμπληρωμάτων) θα ωφελήσει ακόμη περισσότερο το μωρό.

Στο συγκεκριμένο πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν από τις μέλλουσες μητέρες να πάρουν, κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της εγκυμοσύνης τους, είτε το ιχθυέλαιο, είτε το ιχθυέλαιο καθώς και ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος, είτε το φυλλικό οξύ μόνο του ή ένα χάπι που δεν περιείχε καθόλου συμπληρώματα.

Σχεδόν επτά χρόνια αργότερα, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής την Dr Cristina Campoy από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας στην Ισπανία, έκανε τεστ νοημοσύνης σε 154 παιδιά από αυτά που γεννήθηκαν. Τα παιδιά παρουσίασαν την ίδια απόδοση σε αυτά τα τεστ, ανεξάρτητα από τον τύπο του χαπιού που είχαν λάβει οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο “American Journal of Clinical Nutrition”, δεν σημαίνουν ότι τα λιπαρά οξέα όπως το DHA δεν είναι σημαντικά.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των γυναικών, που είχαν υψηλά επίπεδα DHA στα ερυθρά αιμοσφαίρια από τη στιγμή που γεννήθηκαν σκόραραν άνω του μέσου όρου στο τεστ νοημοσύνης στην ηλικία των έξι ετών.

Αυτές οι μητέρες, ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να έλαβαν συμπληρώματα ιχθυελαίου. Αντίθετα, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει την πρόσληψη της μητέρας DHA από διάφορες πηγές κατά τη διάρκεια μιας μακρύτερης χρονικής περιόδου, και μπορεί να σημαίνει ότι η λήψη μακροπρόθεσμα των λιπαρών οξέων να είναι πιο ευεργετική από τη λήψη συμπληρωμάτων και μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως αναφέρεται στη συγκεκριμένη μελέτη.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να εγκαταλείψουμε εντελώς την ιδέα για τη λήψη ιχθυελαίου, αντίθετα, ίσως να είναι ευεργετική.

“Εάν ένας φίλος με ρωτούσε αν θα πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα ή όχι, θα ήθελα να συστήσω τα συμπληρώματα, αλλά τονίζω ότι ακόμα δεν έχουμε καμία επιστημονική απόδειξη ότι ωφελούν το παιδί”, δήλωσε ο Dr. Ingrid Helland από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο.

Check Also

Φαινόμενο πλατό: Η αδυναμία του οργανισμού να χάσει περαιτέρω κιλά

Φαινόμενο πλατό: Η αδυναμία του οργανισμού να χάσει περαιτέρω κιλά

Το φαινόμενο πλατό είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που παρατηρείται στην προσπάθεια απώλειας βάρους, είναι …