Πράσινο Τσάι: Μύθοι & Πραγματικότητα

Πράσινο Τσάι: Μύθοι Vs Πραγματικότητα

Το πράσινο τσάι είναι ένα δημοφιλές ρόφημα που έχει διάφορα οφέλη. Πολλοί συνδέουν το τσάι με άριστη υγεία και ευεξία. Άλλοι, όμως, λάτρεις του πράσινου τσαγιού δεν βασίζουν τις απόψεις τους σε γεγονότα και δεν γνωρίζουν κάποια σημαντικά στοιχεία γι’ αυτό. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί κάποιες παρανοήσεις.

  • 1. Το πράσινο τσάι είναι ντεκαφεϊνέ

Παρά την πεποίθηση πολλών, το πράσινο τσάι έχει καφεΐνη. Το ακριβές ποσοστό της καθορίζεται από την ποσότητα του τσαγιού και το χρονικό διάστημα που είναι αποξηραμένα τα φύλλα. Κατά μέσο όρο, το πράσινο τσάι έχει 15-40 mg καφεΐνης σε σύγκριση με το στιγμιαίο καφέ που έχει 50-100 mg ανά φλιτζάνι. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ζάλη και ταχυπαλμία.

  • 2. Το πράσινο τσάι βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος

Οι μελέτες που έγιναν σε πράσινο τσάι είναι έγκυρες. Ωστόσο, οι δοκιμές επικεντρώνονται σε συγκεκριμένο είδος τσαγιού. Μερικές φορές αποτυγχάνουν να εξετάσουν και άλλα είδη ως μια μορφή ανάλυσης. Για παράδειγμα, οι Ευρωπαίοι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι το μαύρο τσάι έχει τα ίδια αποτελέσματα με το πράσινο τσάι και βοηθάει και αυτό τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Ασιάτες ερευνητές παραλείπουν να αναφέρουν κάτι τέτοιο στις έρευνές τους.

  • 3. Το πράσινο και το μαύρο τσάι προέρχονται από διαφορετικά φυτά

Αυτό δεν είναι αλήθεια, παρά τα όσα πιστεύουν οι πιο πολλοί. Όλα τα είδη τσαγιού προέρχονται από το φυτό Camellia Sinensis. Η συγκεκριμένη πεποίθηση είναι παρόμοια με αυτή της ελιάς, αφού οι πράσινες και οι μαύρες ελιές προέρχονται από το ίδιο δένδρο! Κατά την ωρίμανση οι πράσινες ελιές μαυρίζσουν. Έτσι και όταν πρόκειται για το τσάι, το χρώμα των φύλλων καθορίζεται από τον τρόπο που το  επεξεργάζονται.

  • 4. Το μαύρο τσάι έχει περισσότερη καφεΐνη από το πράσινο τσάι

Δεν πρέπει να κρίνετε τα επίπεδα της καφεΐνης από το χρώμα του τσαγιού. Όσο νεότερα είναι τα φύλλα, τόσο περισσότερη καφεΐνη έχει το τσάι. Για παράδειγμα, το ιαπωνικό πράσινο τσάι «Gyokuro» έχει περισσότερη καφεΐνη από ένα κανονικό πράσινο τσάι.

  • 5. Το πράσινο τσάι σας κάνει υγιείς

Το πράσινο τσάι δεν είναι η μαγική νεράιδα. Παρά το γεγονός ότι το πράσινο τσάι επιταχύνει το μεταβολισμό, δεν επιλύει διάφορα άλλα προβλήματα που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος. Δεν μπορεί κανείς να πιει μόνο ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι μετά από φαγητό 4.000 θερμίδων και να σκέφτεται ότι θα είναι σε θέση να χάσει βάρος και να μειώσει τη χοληστερόλη και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  • 6. Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν πράσινο τσάι

Ναι, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να πίνουν πράσινο τσάι. Δεδομένου ότι το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να πίνουν μόνο 200 mg καφεΐνης την ημέρα συνολικά. Μπορεί να είναι επωφελής για τις εγκύους να πίνουν ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι κάθε μέρα, δεδομένου ότι έχει πολλά αντιοξειδωτικά, που εμποδίζουν την καταστροφή των κυττάρων στο σώμα.

  • 7. Το πράσινο τσάι προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου

Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών είναι ασαφή. Πολλοί λάτρεις του πράσινου τσαγιού πιστεύουν ότι οι αντιοξειδωτικές κατεχίνες, που υπάρχουν στο πράσινο τσάι, σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Πολλοί επιστήμονες έχουν κάνει εκτεταμένη έρευνα για το θέμα, ωστόσο, απέτυχαν να αποδείξουν κάτι τέτοιο και περιόρισαν την έρευνά τους. Πολλοί ερευνητές, όπως αυτοί στην Ιαπωνία, απέδειξαν μόνο ότι αυτοί που έπιναν πράσινο τσάι μία φορά την ημέρα πέθαναν από ασθένειες που δεν σχετίζονται με τον καρκίνο.

  • 8. Το πράσινο τσάι είναι ασιατικό τσάι

Στη Βόρεια Αμερική, οι λάτρεις του πράσινου τσαγιού έχουν συνδέσει το τσάι με την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες. Παρά το γεγονός ότι το τσάι προέρχεται από την Κίνα, άλλες χώρες έχουν προσθέσει το δικό τους στίγμα. Οι Μαροκινοί παράγουν και αυτοί το πράσινο τσάι και το σερβίρουν με γάλα. Οι Ρώσοι, και αργότερα οι Ισραηλινοί, δημιούργησαν αναμειγμένο πράσινο τσάι για τις αγορές τους. Το πράσινο τσάι είναι δημοφιλές παντού και δεν σχετίζεται μόνο με τις ασιατικές παραδόσεις.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …