Ντομάτες: Προστατεύουν από παθήσεις

Ντομάτες: Προστατεύουν από παθήσεις

Οι ντομάτες είναι γεμάτες θρεπτικά συστατικά και είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα, μια μερίδα με ντομάτες θα σας δώσει το 40% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης βιταμίνης C.

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά δίνουν χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης πολλών ασθενειών και μια διατροφή η οποία περιλαμβάνει υψηλή κατανάλωση σε ντομάτες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.

Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα τι ακριβώς δίνει στις ντομάτες αυτήν την αντικαρκινική ιδιότητα. Μπορεί να είναι ένα κοκτέιλ ουσιών που βοηθούν η μια την άλλη. Αλλά μια ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο, είναι πολύ σημαντική και τη συναντάμε στη ντομάτα. Άλλωστε είναι και η χρωστική αυτή ουσία που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους.

Οι ντομάτες είναι μακράν η πλουσιότερη πηγή λυκοπενίου, που είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό στη διατροφή μας (καμία άλλη τροφή δεν μπορεί να μας προσφέρει κάτι τέτοιο σε μεγάλο βαθμό). Το λυκοπένιο είναι υψηλότερο στην συμπυκνωμένη ντομάτα επειδή εκεί συγκεντρώνεται.

Και τώρα, οι επιστήμονες στις ΗΠΑ παράγουν ντομάτες με ακόμη υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου. Οι ντομάτες έχουν τροποποιηθεί γενετικά για να περιέχουν 2-3 φορές περισσότερο λυκοπένιο από ότι οι κανονικές ντομάτες.

Η γενετική τροποποίηση των τροφίμων είναι ένας τρόπος για να βελτιωθούν γρήγορα τα χαρακτηριστικά των καλλιεργειών και να έχουν ανθεκτικότητα στους επιβλαβείς μικροοργανισμούς. Αντίθετα, οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο σε ικανοποιητικό βαθμό.

Check Also

Σπιτικές ελιές τσακιστές: Πως τις φτιάχνουμε

Σπιτικές ελιές τσακιστές: Πως τις φτιάχνουμε

Ελέω κρίσης, οι αστοί ανακαλύψαμε τις ελιές που έχουμε στο εξοχικό, στο χωρίο, στον κήπο …