Να τρώτε πριν ή μετά την γυμναστική;

Να τρώτε πριν ή μετά την γυμναστική;

Τα περισσότερα από τα «καύσιμα» που χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν προέρχονται από το φαγητό που έχετε φάει πριν.

Προέρχονται από τους υδατάνθρακες (το γλυκογόνο) και το λίπος που αποθηκεύεται στα κύτταρα των μυών σας, στο συκώτι και αλλού. Το γλυκογόνο και το λίπος λειτουργούν συνδυαστικά για να σας δώσουν αρκετή ενέργεια για μια ή δύο ώρες έντονης άσκησης.

Αλλά αν έχετε την τάση να αισθανθείτε ζάλη κατά τη διάρκεια μιας έντονης άσκησης (τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν κατά τα πρώτα 20 λεπτά της άσκησης), φάτε ένα μικρό σνακ 150 θερμίδων περίπου 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε. Δοκιμάστε εύπεπτους υδατάνθρακες, όπως έναν χυμό, μια μπανάνα ή ένα κουλούρι (αλλά αποφύγετε τα ολικής αλέσεως, τα οποία αφομοιώνονται πιο αργά, δεδομένου ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών).

Μετά από δυνατή προπόνηση, το σώμα σας μπαίνει σε αυτό που είναι γνωστό ως «η χρυσή ώρα», κατά την διάρκεια της οποίας οι μύες σας είναι έτοιμοι να απορροφήσουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και το γλυκογόνο αντικαθίσταται πιο αποτελεσματικά (αλλά μόνο εάν φάτε κάτι ελαφρύ). Εάν δεν επωφεληθείτε από αυτό το γεγονός τρώγοντας ένα ελαφρύ σνακ, το σώμα σας μπορεί να μην ανακάμψει τόσο γρήγορα και μπορεί να αισθανθείτε λίγο υποτονικοί την επόμενη μέρα. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν ένα γεύμα μετά την άσκηση που αποτελείται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, καθώς μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη πρωτεϊνών βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει τους υδατάνθρακες πιο αποτελεσματικά μετά την άσκηση.

Δοκιμάστε, λοιπόν, ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο σε πολύσπορο ψωμί και αφήστε τα ωμά αυγά για τους ανθρώπους που κάθονται πιο ‘κει από εσάς στο γυμναστήριο και έχουν φουσκωμένους μυς!

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …