Κινητά τηλέφωνα: Προληπτικές προειδοποιήσεις

Κινητά τηλέφωνα: Προληπτικές προειδοποιήσεις

Αν και μια πρόσφατη μεγάλη μελέτη από τη Δανία ισχυρίζεται πως δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ καρκίνου και κινητών τηλεφώνων, υπάρχουν φωνές από την επιστημονική κοινότητα που δεν συμφωνούν.

Τον Μάιο μια διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων από 14 χώρες, που εργάζονται για τον «Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την Έρευνα για τον Καρκίνο», τοποθέτησαν τη χρήση κινητού τηλεφώνου ως «πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο».

Αυτή η δυσοίωνη προειδοποίηση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αν λάβουμε υπόψην και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου στα παιδιά και στους εφήβους.

Ο Dr. Joel M. Moskowitz, ένας ερευνητής με έδρα το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έχει γίνει μια εξέχουσα φωνή αμφισβήτησης έναντι των ισχυόντων κανονισμών για το κινητό τηλέφωνο στις ΗΠΑ.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε, αφού στις ΗΠΑ υπάρχουν 285 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα και τα δύο τρίτα των παιδιών ηλικίας άνω των επτά τα χρησιμοποιούν. Υπάρχει ένα ποσό ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων που απορροφάται από το σώμα κατά τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου. Γι’ αυτό συνίσταται να κρατάτε τη συσκευή τουλάχιστον 2,5εκ. μακριά από το σώμα σας.

Λάβετε υπόψη ότι δεν χρησιμοποιούμε, πλέον, τα κινητά τηλέφωνα μόνο για την άμεση επικοινωνία μιλώντας με άλλους. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται για την ψυχαγωγία μας, ως μία συσκευή πολυμέσων. Αν υπολογίσουμε και τα smartphones, σήμερα επιτρέπεται στους χρήστες να περιηγηθούν στο Internet, να ακούσουν μουσική, να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο, να παίξουν παιχνίδια, ακόμη και να παρακολουθήσουν ταινίες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος έχει ήδη επισημάνει τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με τα κινητά τηλέφωνα και μπορεί να υπάρξει πρόβλημα τόσο σοβαρό όσο το κάπνισμα.

Πρόσφατα, 11 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσαν προειδοποιήσεις προφύλαξης. Δείτε παρακάτω τι πρέπει να κάνουμε, σύμφωνα με τον Dr. Joel M. Moskowitz, με το κινητό μας.

  • 1. Απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε.
  • 2. Ποτέ μην τοποθετείτε το τηλέφωνο στο αυτί σας, χρησιμοποιείτε καλύτερα hands-free.
  • 3. Κρατήστε το μακριά από το κεφάλι, τα μάτια, τους σιελογόνους αδένες και τα όργανα αναπαραγωγής. Μην το βάζετε ποτέ στις τσέπες του παντελονιού.
  • 4. Η χρήση από έγκυες γυναίκες, παιδιά και εφήβους θα πρέπει να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.
  • 5. Αποφύγετε τη χρήση αν δεν έχετε καλό σήμα στο δίκτυο.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …