Η ζωή αρχίζει στα πενήντα

Η ζωή αρχίζει στα πενήντα

Ουδείς μπορεί να πει πότε θα μπει μία γυναίκα στην κλιμακτήριο και πόσο έντονα θα είναι τα συμπτώματα

Η εικονιζόμενη Τζέιν Φόντα δήλωσε πρόσφατα ότι το καλύτερη σεξ της ζωής της το έκανε στα… 71, δίνοντας κουράγιο στις γυναίκες που περίπου στα 50 μπαίνουν στη φάση της εμμηνόπαυσης

Η περίοδος μετάβασης από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση, η κλιμακτήριος, έχει ενδυθεί με μανδύα φόβου. Το στάδιο που αργά ή γρήγορα περνούν όλες οι γυναίκες γεννά ανησυχίες πολλές φορές αβάσιμες, τόσο γιατί η επιστήμη έχει πλέον προτάσεις – λύσεις σε διάφορα προβλήματα, όσο και γιατί τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται πάντα με μεγάλη ένταση. Τα κοινωνικά στερεότυπα συμβάλλουν στην αγωνία για το «μετά» τα 50 χρόνια – ηλικία κατά την οποία μπαίνει συνηθέστερα μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Το «μετά» μπορεί όμως να είναι εξαιρετικά ενεργό και ενδιαφέρον. Απόδειξη, η πρόσφατη δήλωση της αειθαλούς Τζέιν Φόντα : «το καλύτερο σεξ, το είχα στα εβδομήντα ένα μου!».

Βασικές πληροφορίες

Η κλιμακτήριος διαρκεί συνήθως 1-2 χρόνια, αλλά μπορεί να φθάσει και την πενταετία. Στο στάδιο αυτό, αρχίζουν οι διαταραχές κύκλου: στην αρχή γίνονται μικρότεροι, από 28 ημέρες μπορεί ο κύκλος να συρρικνωθεί στις 24-26 ημέρες, αργότερα γίνονται αραιότεροι, π.χ. κάθε 2-3 μήνες, και σταδιακά σταματούν ολοκληρωτικά. Όταν οι κύκλοι αρχίσουν να εμφανίζονται ακανόνιστα, σκόπιμος είναι ένας αιματολογικός ορμονικός έλεγχος καθώς και υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών, ώστε να είστε σίγουρες ότι οφείλονται στην εμμηνόπαυση.

Αν επιβεβαιωθεί η κλιμακτήριος, χρειάζεται να γίνουν οι εξετάσεις (έλεγχος βάσης) που συστήνουν οι ειδικοί, αλλά και να αποφασιστεί αν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ειδική θεραπεία, π.χ. για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου, η πιθανότητα κύησης είναι χαμηλή μεν, υπαρκτή δε, γι’ αυτό δεν πρέπει να σταματά η αντισύλληψη.

Tα δυσάρεστα συμπτώματα
Δεν έχουν όλες οι γυναίκες ενοχλητικά συμπτώματα κατά την περίοδο της κλιμακτηρίου. Μάλιστα, το 20% των γυναικών δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα! Το 60% παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, και μόνον το 20% ταλαιπωρείται.

Κλασικά συμπτώματα είναι τα εξής: εξάψεις (αίσθηση ζεστού και κρύου), φουντώματα, εφιδρώσεις, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος, ξηρότητα του κόλπου, που έχει ως συνέπεια τον πόνο κατά την ερωτική επαφή (δυσπαρευνία), αύξηση των λοιμώξεων στην περιοχή του κόλπου, καθώς και διαταραχές της ούρησης (απώλεια ούρων και επιτακτική ούρηση). Δεν αποκλείεται παράλληλα ψυχοσυναισθηματική αστάθεια, ευερεθιστότητα, ξεσπάσματα κλάματος, αίσθημα κόπωσης, αϋπνία και απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις ασχολίες.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει πρόβλεψη ως προς το αν μία γυναίκα θα έχει ή όχι έντονα συμπτώματα. Ειδικοί εξηγούν ότι οι γυναίκες που έχουν έντονο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ίσως βιώσουν πιο «άσχημα» την κλιμακτήριο, καθώς το νευρικό τους σύστημα είναι πιο ευαίσθητο στις ορμονικές αλλαγές.

Το ίδιο βεβαίως μπορεί να συμβεί και με γυναίκες που έχουν περάσει φάση επιλόχειας κατάθλιψης, αλλά και με όσες έχουν χειρουργική εμμηνόπαυση (π.χ. λόγω αφαίρεσης της μήτρας), εξαιτίας της απότομης πτώσης των ορμονών.

Τα συμπτώματα σχετίζονται ευθέως με τη διακοπή παραγωγής οιστρογόνων από τις ωοθήκες. Το (χαμηλό) επίπεδο των ορμονών αυτών είναι καθοριστικό: επηρεάζουν τη λειτουργία της μήτρας, του κόλπου, των μαστών, επιδρούν άμεσα και έμμεσα στη λειτουργία άλλων οργάνων, ενώ επηρεάζουν καταλυτικά τον ψυχισμό της γυναίκας.

Ηλικία και εμμηνόπαυση

Περίπου το 50% των γυναικών φθάνουν στην εμμηνόπαυση γύρω στα 50 χρόνια τους, ενώ το 95% των γυναικών έχουν περάσει στη φάση αυτή, μέχρι και την ηλικία των 56 ετών.

Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα σε ποια ηλικία θα μπει μία γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Μολονότι πολλοί θεωρούν «οδηγό» την ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας, εντούτοις σε αρκετές περιπτώσεις έχουν διαψευσθεί… Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες που θεωρούνται ενισχυτικοί για την έναρξή της, είναι το κάπνισμα, καθώς και η έκθεση σε τοξικούς παράγοντες – ακτινοβολία.

Οι παχύσαρκες γυναίκες, εξαιτίας του περισσότερου λίπους και των μεγαλύτερων ποσοστών οιστρογόνων, ενδέχεται να περάσουν παρατεταμένη κλιμακτήριο.
Η εμμηνόπαυση που έρχεται πριν από την ώρα της, πριν από τα 40 χρόνια (πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια), είναι συνήθως κληρονομική και συμβαίνει στο 1-2% των γυναικών.

Οι σημαντικές εξετάσεις

Στην αρχή της εμμηνόπαυσης, συστήνεται ένας κύκλος εξετάσεων (έλεγχος βάσης).

Μαστογραφία: πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Τεστ Παπανικολάου: μία φορά τον χρόνο.

Μέτρηση οστικής πυκνότητας: ιδανικά πρέπει να γίνεται σε δύο σημεία (στο ισχίο και στη σπονδυλική στήλη). Η εξέταση της οστικής πυκνότητας πρέπει να γίνει πρώτη φορά στην ηλικία των 50 ετών.

Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας – ωοθηκών: μία φορά τον χρόνο (κυρίως για να ελέγχεται η κατάσταση των ωοθηκών).

Πηγή: tovima.gr

Check Also

10 γιατροσόφια της γιαγιάς… για όλες τις χρήσεις

10 γιατροσόφια της γιαγιάς… για όλες τις χρήσεις

Δέκα γιατροσόφια από το φαρμακείο των γιαγιάδων μας για να ανακουφίσετε πόνους, κρυολογήματα, δυσκοιλιότητα και… …