Οι παχύσαρκοι δεν μπορούν να αντισταθούν στους πειρασμούς του φαγητού

Παχύσαρκοι

Σύμφωνα με μελέτη του Robert Sherwin, ο οποίος μελέτησε εγκεφαλογραφήματα ανθρώπων, οι παχύσαρκοι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες ψυχικές άμυνες με τους λεπτούς ανθρώπους για να αντισταθούν στον πειρασμό ενός φαγητού.

Εγκεφαλογραφήματα σε λεπτούς ανθρώπους που κοίταζαν εικόνες με υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της παρόρμησης, τη στιγμή που για τα παχύσαρκα άτομα έδειξαν μικρή δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Νομίζω ότι, ουσιαστικά, μπορεί να υπάρχουν βιολογικοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν την επιθυμία τους για φαγητό», δήλωσε ο Robert Sherwin του Πανεπιστημίου “Yale School of Medicine” στο Κονέκτικατ, ο οποίος ασχολήθηκε με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation.

Ερευνητές στο Yale και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, χρησιμοποίησαν τη λειτουργική μαγνητική τομογραφία, ή fMRI, για να εξετάσουν περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν ένα άτομο βλέπει εικόνες με υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα και υγιή τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 14 υγιείς άνθρωποι – εννέα λεπτοί και πέντε παχύσαρκοι εθελοντές – οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τομογραφίες του εγκεφάλου δύο ώρες μετά το φαγητό. Οι ερευνητές παρατήρησαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ελέγχοντας πότε είχαν φυσιολογικά και πότε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Διαπίστωσαν ότι όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν χαμηλά, περιοχές του εγκεφάλου που ονομάζονται “insula and striatum” σηματοδοτoύσαν την επιθυμία να φάνε. Ο προμετωπιαίος φλοιός, που μειώνει συνήθως τα σήματα για να φάει κανείς, ήταν λιγότερο σε θέση να βάλει φρένο σε σήματα που παράγονται από το “striatum” για να φάει και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα.

«Υπάρχει ένα ελεγκτής που ελέγχει τα κέντρα του εγκεφάλου που συνδέονται με την επιθυμία για φαγητό και αυτός ο ελεγκτής είναι ελλιπής σε άτομα με παχυσαρκία. Δεν ενεργοποιείται αυτό το σύστημα,” είπε ο Sherwin σε τηλεφωνική του συνέντευξη.

Συνέχισε λέγοντας ότι χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα, αλλά η μελέτη δείχνει ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι ενδέχεται να είναι λιγότερο σε θέση να κλείσουν τα τμήματα του εγκεφάλου τους που οδηγούν στην επιθυμία για φαγητό.

«Αυτό πιθανώς συμβάλλει στην παχυσαρκία τους», τόνισε συνοψίζοντας.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …