Ο σπουδαίος ρόλος των φυτικών ινών στη ζωή μας

Φυτικές ίνες

Γράφει για το e-Diet.gr η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ειρήνη Μαρία Καλούδη

Με τον όρο φυτικές ίνες ή ακατέργαστες ίνες εννοούμε το σύνολο των οργανικών συστατικών των μεμβρανών των φυτικών κυττάρων και των σκελετικών γενικά συστατικών του φυτού. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κυτταρίνη, οι ημικυτταρίνες και άλλα συστατικά των κυτταρικών τοιχωμάτων όπως η λιγνίνη και οι πηκτίνες. Διαχωρίζονται στις διαλυτές και τις αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές είναι εκείνες που διαλύονται στο ζεστό νερό, ενώ οι αδιάλυτες ίνες δε διαλύονται.

Οι ίνες προσφέρουν καθυστέρηση της γαστρικής κένωσης, με αποτέλεσμα να προσφέρουν μεταγευματικό κορεσμό. Συγκρατούν στη μάζα τους μεγάλες ποσότητες ύδατος και αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων. Με αυτό τον τρόπο συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και έτσι έχουν μικρότερο χρόνο παραμονής στην περιοχή του οι τοξίνες. Μπορούν να επιφέρουν μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στον ορό του αίματος και αυτό επιτυγχάνεται με τη δέσμευση της προσλαμβανόμενης από την τροφή χοληστερόλης, η οποία αποβάλλεται μέσω της εντερικής οδού μαζί με τα κόπρανα.

Από την άλλη ένα σωρό παθήσεις όπως οι αιμορροΐδες, η χολολιθίαση, η εκκολπωμάτωση, η διαφραγματοκήλη και ο καρκίνος του παχέος εντέρου, θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί εάν οι ασθενείς κατανάλωναν ικανοποιητικές ποσότητες φυτικών ινών. Είναι σύνηθες φαινόμενο άτομα που νοσούσαν από αυτές τις παθήσεις, μετά την ένταξη των ινών στη δίαιτά τους, να ακυρώνεται τελικά προγραμματισμένο χειρουργείο (90%).

Συγκεκριμένα το πίτουρο του σιταριού και του ρυζιού συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Άλλες λειτουργίες των ινών γενικότερα είναι η μείωση των επιπέδων των εντερικών ορμονών που προκαλούν υπέρταση, η αποτοξινωτική δράση τους. Προσοχή μόνο στη μείωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών της τροφής.
Τα τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών είναι τα φρούτα, τα λαχανικά (ιδιαίτερα τα πράσινα φυλλώδη), τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, η βρώμη και το πολύσπορο ψωμί.

Η συνιστώμενη πρόσληψη για τα άτομα που δεν ασθενούν είναι τα 30 – 45 g ινών καθημερινά. Έτσι μπορούν να αποφευχθούν παθήσεις του πεπτικού, του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιακά εμφράγματα, εγκεφλικά επισόδεια) και διάφοροι τύποι καρκίνου.

Ειρήνη Μαρία Καλούδη
Διαιτολόγος-διατροφολόγος
e-mail:eirini.maria.kaloudi@gmail.com

1. Ηλιόπουλου, Γ. Χημεία Τροφίμων, ΟΕΔΒ, Αθήνα, 1994, σελ.80
2. Nutrition for life, Lisa Hark Phd RD & Darwin Deen, 2006, Tien Wah Press, Singapore
3. Ερευνητικές μέθοδοι στη διατροφή, σημειώσεις Ευσταθιάδη Παναγιώτη, Θεσσαλονίκη 2004
4. Κλινική διατροφή II, σημειώσεις Ευσταθιάδη Παναγιώτη, Θεσσαλονίκη 1997
5. Επιστήμη τροφίμων I, Ευστράτιος Κυρανάς, Εκδοτικό κέντρο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης 2001
6. Advanced Nutrition and Human Metabolism, Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, James L. Groff, 4th edition, Thomson Wadsworth publishing

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *