Κοτόπουλο κοκκινιστό σε ταλιατέλες

Κοτόπουλο κοκκινιστό σε ταλιατέλες
Το σαββατοκύριακο ξανάφτασε και το τραπέζι μας περιμένει να μας υποδεχτεί! Το κοκκινιστό κοτόπουλο συναντά τη συνταγή που του ταιριάζει απόλυτα μέσα από τον Δημήτρη Παπαζυμούρη.

Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης βάζει και πάλι τον καλύτερο του εαυτό και μας προσφέρει ένα υπέροχο πιάτο.

Υλικά
700 γρ. φιλετάκια μπουτιού κοτόπουλου (8 κομμάτια)
1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1 μεσαίο καρότο στον τρίφτη
1 μπαστούνι σέλερι ψιλοκομμένο
1 πράσο σε λεπτές ροδέλες
1 μπύρα Grimbergen Double
400 γρ. σάλτσα τριμμένης ντομάτας
1 στικ κανέλας
3 φύλλα δάφνης
1 σκελίδα σκόρδο
1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο
70 μλ. παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
500 γρ. ταλιατέλες (ή παπαρδέλες ή χυλοπίτες ή άλλο ζυμαρικό πλατύ ή με τρύπα)

Εκτέλεση

1. Προεργασία: Προετοιμάζετε όλα τα υλικά σας ψιλοκόβοντας κρεμμύδι και σέλερι, κόβοντας λεπτές ροδέλες το πράσο και περνώντας από τον τρίφτη το καρότο.

2. Σοτάρετε το κοτόπουλο για 5’: Σε μεγάλη πλατιά κατσαρόλα βάζετε σε σχετικά δυνατή φωτιά το λάδι να κάψει για να σοτάρετε τα μπουτάκια του κοτόπουλου. Τα απλώνετε σε πλήρη ανάπτυξη και τα γυρνάτε στα δυο λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Στα 4-5 λεπτά που έχουν πάρει χρώμα και απ’ τις δυο πλευρές τα αφαιρείτε και τα αφήνετε σε μπολ για να προστεθούν στο φαγητό αφού σοτάρετε τα λαχανικά.

3. Σοτάρετε τα λαχανικά για 10’: Χαμηλώνετε την ένταση της θερμοκρασίας στη μέση ή και πιο χαμηλά ανάλογα με την εστία σας. Στην κατσαρόλα που ήδη το λάδι καίει από πριν, προσθέτετε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για να σοταριστούν αργά ώστε να βγάλουν τη μέγιστη γεύση τους στη σάλτσα. Όλο το παιχνίδι είναι αυτή η διαδικασία με ανακάτεμα και σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά να διαρκέσει τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο, μελώνοντας τα λαχανικά. Λόγω χαμηλής έντασης της φωτιάς και του ανακατώματος, τα λαχανικά σας δεν κινδυνεύουν να καούν. Απλά μεγιστοποιούν την ένταση της γεύσης τους καθώς μαραίνονται ανεβάζοντας τα σάκχαρα. Αυτό είναι και το βασικό τεχνικό μυστικό του έντονου γευστικού πλούτου που θα νιώσετε στο τελικό πιάτο.
Προς τα μέσα ή κοντά στο τέλος της διαδικασίας, ρίξτε μέσα και τα καρυκεύματα και αρωματικά: σκόρδο, κανέλα, δάφνη, δεντρολίβανο και προσθέστε αλάτι και πιπέρι.

4. Μαγειρεύετε το φαγητό 15’-20’: Όταν πια τα λαχανικά έχουν φτάσει στο απόγειο της νοστιμιάς τους, προσθέτετε πίσω στη κατσαρόλα σας, τα σοταρισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Τα ανακατεύετε με τα λαχανικά για 2 λεπτά και προσθέτετε στη συνέχεια την σάλτσα τριμμένης ντομάτας.
Ανακατεύετε τη σάλτσα με τα λαχανικά και το κοτόπουλο και προσθέτετε στη συνέχεια τη μπύρα, Grimbergen Double. Ανακατεύετε πάλι καλά και αφού το φαγητό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού, φροντίζετε να είναι το μάτι σε χαμηλή ένταση ώστε να σιγοβράσει το σύνολο για περίπου 15-20 λεπτά με ανοιχτό καπάκι. Αν θεωρήσετε ότι χρειάζεται συμπλήρωμα υγρού για να φτάσετε στο τελικό χρόνο, βάλτε λίγο νερό, ιδανικά ζεστό. Όταν όμως αφαιρέσετε τη κατσαρόλα απ’ το μάτι θα πρέπει να έχετε μια πηχτή σάλτσα. Αφήστε τη σάλτσα με το κοτόπουλο να δέσουν για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν τις σερβίρετε με τις ταλιατέλες ή με οτιδήποτε άλλο.

Σημείωση: Τα φιλετάκια από μπούτι κοτόπουλου στη πραγματικότητα δεν χρειάζονται πάνω από 10-12 λεπτά υπ’ αυτές τις συνθήκες για να είναι έτοιμα από πλευράς ψησίματος μέχρι μέσα. Όσο όμως τα αφήνετε να σιγοβράζουν τόσο νοστιμίζουν τη σάλτσα και μαλακώνουν (μέχρις ενός σημείου βέβαια που αρχίζει να γίνεται το αντίστροφο). Αλλιώς, στα 12 λεπτά, η σάρκα τους απλά στέκει στη μπουκιά.

5. Βράζετε τα ζυμαρικά: Σύμφωνα με τα μυστικά που έχουμε καταγράψει στο βίντεο μας για το πως να μαγειρεύετε ζυμαρικά σαν Ιταλοί, βράζετε τις ταλιατέλες. Σε μεγάλη κατσαρόλα, με τουλάχιστον 4 λίτρα νερό, αφού φτάσει σε βρασμό και κοχλάζει, προσθέστε δυο κουταλιές σούπας αλάτι και στη συνέχεια τις ταλιατέλες. Ανακατέψτε και αφήστε τες για όσα λεπτά λέει στις οδηγίες.
Κρατήστε ένα φλιτζάνι ή μπρίκι με νερό απ’ αυτό που έβρασαν (για να τα αναζωογονήσετε στη πορεία αν χρειαστεί σε δεύτερο σερβίρισμα), σουρώστε τα και ρίξτε τα ζυμαρικά μέσα στη σάλτσα στη κατσαρόλα ή συνδυάσετε τα σε πιατέλα. Ανακατέψτε καλά να πάει παντού η σάλτσα.

Σερβίρισμα:

Όταν σερβίρετε ζυμαρικά κατά κανόνα δεν πρέπει να αφήνετε πάνω από δυο λεπτά να περάσουν από τη στιγμή που είναι έτοιμα μέχρι να μπουν στα πιάτα γιατί χάνουν γρήγορα τη θερμοκρασία τους. Ειδικά τα πλατιά ζυμαρικά όπως ταλιατέλες και κυρίως παπαρδέλες, στεγνώνουν πολύ γρήγορα λόγω μεγάλης επιφάνειας, οπότε όσο αργείτε να τα σερβίρετε, τόσο χρειάζονται αναζωογόνηση με το αμυλώδες νερό που κρατήσατε απ’ το βράσιμο γιατί έχουν πιει τα υγρά της σάλτσας.

Χρησιμοποιήστε βαθιά πιάτα και σερβίρετε πρώτα τις ταλιατέλες ανακατεμένες με τη σάλτσα τους και από πάνω τους τοποθετήστε από ένα φιλετάκι κοτόπουλου Συμπληρώστε με λίγη έξτρα σάλτσα απ’ τις παρυφές της κατσαρόλας σερβιρίσματος. Πασπαλίστε με τριμμένη παρμεζάνα ή γκράνα ή πεκορίνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Συνοδέψτε βέβαια με δροσερή Grimbergen Double στους 6C, η οποία άλλωστε χρησιμοποιήθηκε στη σάλτσα, ώστε να δέσουν πλήρως τα γευστικά προφίλ. Ειδικά με αυτή τη συγκεκριμένη μπύρα που έχει πραγματικό χαρακτήρα στη γεύση, ο οποίος μάλιστα καταλήγει ν’ “ακούγεται” στο πιάτο, ο συνδυασμός φαγητού-ποτού είναι κορυφαίος.

Κοτόπουλο κοκκινιστό σε ταλιατέλες

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …