Τροφές που προκαλούν δυσανεξία

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (1)

Τροφική Δυσανεξία (δηλαδή η μη ανεκτικότητα τροφίμων) χαρακτηρίζεται γενικά κάθε ανώμαλη αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της ή ως πρόσθετης ουσίας σε άλλο τρόφιμο και ειδικότερα στην αδυναμία κατανάλωσης, απορρόφησης, αφομοίωσης και μεταβολισμού της από τον οργανισμό.

Η αντίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση διαφόρων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού (αντισωμάτων, λευκοκυττάρων κ.λ.π.) για να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει αυτήν την τροφή, επειδή τη θεωρεί και την αντιμετωπίζει ως ‘εχθρική’ και ‘βλαβερή’ για τον ίδιο τον οργανισμό μας.

Η δυσανεξία μπορεί να είναι η βαθύτερη αιτία που σας προκαλεί πονοκεφάλους, φούσκωμα, άσθμα, κούραση, ιγμορίτιδα και άλλες πολλές παθήσεις οι οποίες φαινομενικά δεν συνδέονται με τίποτε συγκεκριμένο στην καθημερινότητά σας.

Υπάρχουν διάφορα τεστ τα οποία μπορούν να αποκαλύψουν ποιες είναι οι τροφές οι οποίες μπορούν να σας προκαλέσουν δυσανεξία.

  • Γαλακτοκομικά

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (7)

  • Αλεύρι

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (11)

Η γλουτένη που βρίσκεται συχνά στο αλεύρι, είναι μια από τις τροφές που προκαλεί τροφική δυσανεξία.

  • Μακαρόνια

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (10)

Τα μακαρόνια περιέχουν γλουτένη, η οποία προκαλεί τροφική δυσανεξία. Υπάρχουν όμως και μακαρόνια χωρίς γλουτένη.

  • Σαλάμι

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (4)

Οποιοδήποτε επεξεργασμένο κρέας, σαλάμι, λουκάνικο, παστό, είναι πιθανό να προκαλέσει δυσανεξία λόγω της χημικής επεξεργασίας που έχει υποστεί.

  • Τυρί κρέμα

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (8)

Το τυρί σε κρέμα έχει συνήθως υποστεί χημική επεξεργασία και αυτό είναι που το κάνει πιθανή αιτία για τροφική δυσανεξία.

  • Έτοιμες σάλτσες

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (3)

Οι σάλτσες για μακαρόνια ή σαλάτες που αγοράζουμε έτοιμες είναι επίσης πολύ πιθανό να μας προκαλέσουν δυσανεξία λόγω την προσθέτων και των συντηρητικών που περιέχουν.

  • Ψωμί

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (2)

Δεν είναι αναγκίο να κόψετε το ψωμί γιατί υπάρχουν και εναλλακτικά αρτοποιήματα. Δηλαδή, υπάρχει ψωμί χωρίς μαγιά (άζυμο) αν βγει η μαγιά και χωρίς σιτάρι (πχ με καλαμπόκι ή σίκαλη) αν βγει το σιτάρι.

  • Καφές

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (9)

Ο καφές και η σοκολάτα είναι ορισμένες από τις τροφές που μπορεί να εθυύνονται για πονοκεφάλους και φουσκώματα.

  • Πουρές από σκόνη

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (15)

Ο πουρές σε σκόνη είναι ένα επικίνδυνο σε γενικές γραμμές προϊόν γιατί μπορεί να περιέχει ουσίες αγνώστου προέλευσης και ποιότητας.

  • Πατάτα

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (5)

Η πατάτα, καθώς και άλλα λαχανικά όπως το καρότο, τα σπαράγγια, τα φασολάκια, το μπρόκολο, το λάχανο, μπορεί να προκαλεί φούσκωμα.

  • Μπανάνες

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (14)

Η μπανάνα μπορεί σας προκαλέσει φούσκωμα.

  • Κονσερβοποιημένες τροφές

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (6)

Οι τροφές σε κονσέρβες είναι πολλές φορές εξαιρετικά επεξεργασμένες κι αυτό τις καθιστά εξαιρετικά πιθανά αίτια δυσανεξίας.

  • Κρέμες

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (12)

Οι έτοιμες κρέμες είναι επίσης προϊόντα επικίνδυνα για κατανάλωση καθώς μπορεί να περιέχουν συστατικά που προκαλούν δυσανεξία και δύσκολα εντοπίζονται.

  • Γιαούρτι – επιδόρπιο

Τροφές που προκαλούν δυσανεξία (13)

Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόρπια γιαουρτιού.

Πηγή: msn.com

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …