8 tips για λιγότερο άγχος

8 tips για λιγότερο άγχος

Ο καθένας μας αισθάνεται άγχος κάποιες φορές, αλλά αν δεν διατηρήσουμε το επίπεδο του άγχους μας υπό έλεγχο, αυτό θα μπορούσε να είναι καταστροφικό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία μας.

Το 2010, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με υψηλότερο εργασιακό άγχος είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) από ότι οι εργαζόμενοι σε λιγότερο αγχωτικές θέσεις.

Αποφύγετε το πολύ άγχος με τις παρακάτω συμβουλές.

  • 1. Κάντε μαθήματα yoga

Η γιόγκα όχι μόνο κρατά το σώμα σας σε φόρμα και βελτιώνει την ευλυγισία, αλλά βοηθά επίσης στο να αντιμετωπιστεί το άγχος και να έχετε μικρότερα επίπεδα φλεγμονής. Όπως είναι γνωστό το στρες οδηγεί σε φλεγμονή, κατάσταση που σχετίζεται με τις παθήσεις της καρδιάς, την αρθρίτιδα και διάφορες δερματικές παθήσεις. Κάνοντας yoga μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης αυτών των παθήσεων.

  • 2. Κοιμηθείτε περισσότερο

Με το να κοιμηθείτε αρκετά δεν θα φαίνεστε μόνο καλύτερα αλλά θα βελτιωθεί η υγεία σας τη στιγμή που θα έχετε και λιγότερο άγχος. Δυστυχώς, ο κακός ύπνος και το άγχος μπορεί να είναι ένας φαύλος κύκλος: Το άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας αναγκάσει να μην κοιμηθείτε όσο πρέπει και, στη συνέχεια, να αισθάνεστε κουρασμένοι και την επόμενη ημέρα.

  • 3. Μιλήστε σε έναν ειδικό

Η λογοθεραπεία είναι μια λύση για να κρατήσετε μακριά το άγχος. Στη λογοθεραπεία, οι ασθενείς και οι ειδικοί συζητούν τα προβλήματα του ασθενούς και συνεργάζονται για να διορθωθούν οι αρνητικές ή οι στρεβλές σκέψεις του. Υπάρχουν διάφορα είδη λογοθεραπείας, όπως η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία, η διαλογική συμπεριφορική θεραπεία και η ομαδική θεραπεία, αλλά αυτό που όλες έχουν κοινό είναι ότι έχουν στόχο να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές σκέψεις ή τα συναισθήματά τους και να κάνουν θετικές αλλαγές για την καλύτερη αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους.

  • 4. Περπατήστε

Ένας λόγος που η άσκηση είναι τόσο καλή για την ανακούφιση από το άγχος είναι επειδή μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια σε περιόδους που νιώθετε άγχος, θυμό ή φόβο. Χρονίως αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης τελικά μπορούν να πυροδοτήσουν και να βλάψουν ακόμη και όργανα.

«Η άσκηση καίει την κορτιζόλη, και έτσι μας κάνει υγιέστερους και ευτυχέστερους» λέει η Debbie Mandel, συγγραφέας του «Turn On Your Inner Light: Fitness for Body, Mind and Soul» (Busy Bee Group, 2003).

  • 5. Γελάστε πολύ και συχνά

Το μεγαλύτερο όπλο σας είναι το χαμόγελό σας. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο «Loma Linda University» το 2001, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που είδαν ένα αστείο βίντεο σημείωσαν μείωση ως προς τις ορμόνες του στρες, δηλαδή στην κορτιζόλη και στην επινεφρίνη. Είχαν, επίσης, αύξηση των ενδορφινών, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση και την ανακούφιση από την κατάθλιψη.

Το γέλιο όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το στρες ή τον συναισθηματικό πόνο αλλά μας βοηθά να αντέξουμε και τον σωματικό πόνο. Τον Σεπτέμβριο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία, βρήκαν ότι το γέλιο αυξάνει την ανοχή μας στον πόνο ενισχύοντας την απελευθέρωση των ενδορφινών.

  • 6. Μασάζ

Με το να σας κάνουν μασάζ όχι μόνο θα χαλαρώσετε αλλά αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών σας με θετικό τρόπο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010. Ερευνητές από το «Cedars-Sinai Medical Center» του Λος Άντζελες, διαπίστωσαν ότι μετά από 45 λεπτά μασάζ, οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης (την αναφέραμε και παραπάνω) και βαζοπρεσίνης, μιας ορμόνης που πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην επιθετική συμπεριφορά.

  • 7. Γράψτε

Κρατώντας ένα ημερολόγιο μπορεί να μειώσετε το άγχος με διάφορους τρόπους. Καταγράφοντας τα συναισθήματά σας, αυτό σας κάνει να αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε καλύτερα μια δύσκολη κατάσταση. Μπορεί ακόμη και να σας δώσει έναν άλλο τρόπο σκέψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

  • 8. Αγκαλιαστείτε

Η ωκυτοκίνη, η οποία είναι επίσης γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης», έχει να κάνει με την σύσφιξη των κοινωνικών σχέσεων, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του στρες. Παράγεται στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και έπειτα μεταφέρεται στην υπόφυση, που είναι ένας μικρός ενδοκρινής αδένας, και απελευθερώνει την ορμόνη στην κυκλοφορία του αίματος.

Το σώμα παράγει ωκυτοκίνη κατά τη διάρκεια του σεξ, του τοκετού και του θηλασμού αλλά η «ορμόνη της αγάπης» μπορεί επίσης να απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια μιας απλής σωματικής επαφής, όπως μιας φιλικής αγκαλιάς. Ακόμα και το παιχνίδι με το σκυλί σας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, σύμφωνα με μια μελέτη του περιοδικού «Hormones and Behavior» το 2009.

Check Also

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Τηγανιά Κρασάτη Σκεπαστή

Μια πρωτότυπη συνταγή που θα σας κερδίσει αμέσως και θα συντροφεύει από εδώ και πέρα …